Νηστίσιμα διπλοφουρνιστά μπισκότα με κακάο ή με αμύγδαλα και κράνμπερις



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΔΙΠΛΟΦΟΥΡΝΙΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΑΚΑΟ Ή ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ - ΚΡΑΝΜΠΕΡΙΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Νηστίσιμα διπλοφουρνιστά μπισκότα με κακάο ή με αμύγδαλα και κράνμπερις


Υλικά
1 και 3/4 κούπας(450 γρ σύνολο) ελαιόλαδο η μισό μισό με σπορέλαιο για πιο ελαφριά γεύση
300 ml χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
300 γρ ζάχαρη
1 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό
3 κ.σ γεματούτσικες κακάο
1 1/2 κ.σ μπέικιν παουντερ
1/2 κ.γ αλάτι
2 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ σόδα

Για τα μπισκότα με αμύγδαλα και κράνμπερις παραλείπετε το κακάο και πρόσθετε λίγο αλεύρι ακόμα αν χρειαστεί( 1 φλ αμυγδαλόψιχα ωμή χοντροκομμένα , 1 φλ κράνμπερις) και προσθέτουμε επίσης και ξύσμα από 1 πορτοκάλι.
Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ίδια.

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη χτυπάω το λάδι με τη ζάχαρη το αλάτι,την κανέλα και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η ζάχαρη.
Μέσα στο αλεύρι μου προσθέτω το μπέικιν παουντερ.
Στύβω ακόμα μισό πορτοκάλι και διαλύω τη σόδα μου να αφρίσει!!
Το προσθέτω μέσα στα υγρά μου και ανακατεύω.
Προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνω μέχρι να έχω μια ζύμη πολύ μαλακή ίσα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα αλλά να χρειάζεται όμως κι άλλο αλευράκι.
Σε αυτή τη φάση χωρίζω τη ζύμη μου στα δύο.
Στη μια προσθέτω κοσκινισμένο το κακάο μου και ζυμώνω να ενσωματωθεί.
Στη λευκή ζύμη προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα τόσο όσο να έχω μια μαλακή ζύμη ,όμως να μπορώ να την ανοίγω σε φύλλο.
Πλάθω σε μπαστούνια τα ζυμαρακι μου και χωρίζω το κάθε ένα σε 4 ίσα μέρη.
Τώρα έχω 4 μπαλίτσες ζύμη κακάο και 4 λευκές. Παίρνω τη λευκή ζύμη και πλάθω ένα μακρόστενο λουκάνικο.
Στη συνέχεια ανοίγω με τα δάχτυλα πατώντας τη ζύμη σε ένα μικρό μακρόστενο φύλλο.
Το ίδιο κάνω και με τη ζύμη κακαο την οποία τοποθετώ πάνω στη λευκή ζύμη και πατάω πάλι με τα δάχτυλα.!!!
Ρολαρω τη ζύμη μου και την πατάω λίγο .
Τώρα έχω ένα μακρόστενο ψωμάκι!!!
Τοποθετώ σε ταψάκι με λαδόκολλα και χαράζω σε φετούλες λεπτές(όχι μέχρι κάτω κάτω)
Το ίδιο κάνω και με την υπόλοιπη ζύμη.
Βγάζει 4 ψωμάκια συνολικά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25 -30 λεπτά.
Αφήνω να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τα πιάσω.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβω τις φετούλες τις αραδιάζω πάλι στο ταψί και ψήνω σε αερόθερμο πάλι στους 140 για 35 λεπτά έως ότου στεγνώσουν τελείως και φρυγανιστούν.
Όταν κρυώσουν φυλάω σε μπισκοτιέρα .
Εάν δεν πάρουν υγρασία διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό!!!!!
Για τα μπισκοτα αμυγδάλου απλά προσθέτω στο ζυμαράκι μου τα αμύγδαλα και τα κράνμπερις και το ξύσμα πορτοκαλιού.