Τυρόπιτα Σκοπελίτικη



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΗ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Τυρόπιτα Σκοπελίτικη

Σκοπελίτικη τυρόπιτα αφράτη και τραγανή σαν λουκουμάς !!!

Υλικά για το φύλλο
500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γ κοφτό αλάτι
1 σφηνάκι σταχτόνερο
1 1/2 σφηνάκι ελαιόλαδο
1 κούπα περίπου χλιαρό νερό ίσως και λίγο παραπάνω
νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου
500 γρ φέτα σπασμένη με το πιρούνι

Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μου και το αλάτι , κάνουμε μια γούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι ,το σταχτόνερο* και το νερό.
Ζυμώνουμε να έχω ένα ζυμαράκι εύπλαστο και δροσερό.
Προσθέτουμε αν χρειάζεται νερό η αλεύρι αντίστοιχα( αν χρειαστεί ελάχιστο)
Αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ωρίτσα σκεπασμένο.
Ανοίγουμε με νισεστέ μεγάλα πολύ λεπτά φύλλα 28 εκ.
Ανοίγει εύκολα
Πασπαλίζουμε με φέτα ημικυκλικά και ραντίζουμε με λίγο λαδάκι.
Ρολάρουμε κλείνοντας τα πλαϊνά και τυλίγουμε σε σαλιγκαράκια.
Συνεχίζουμε το ίδιο με το υπόλοιπο ζυμαράκι.
Τηγανίζουμε σε μικρό τηγάνι μια μια τυρόπιτα με μπόλικο λαδάκι.
Το λαδάκι μου να έχει κάψει.
Γυρίζουμε τις πίτες μου με δύο πιρουνάκια για να μην σπάσουν.
Αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε

*Για να φτιάξετε σταχτόνερο
Σε 3 φλ. νερό προσθέτουμε 2 κ.σ στάχτη από καθαρό ξύλο.
Βράζουμε 4-5 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό.
Αφήνουμε να κατασταλάξει τουλάχιστον 3-4 ώρες και σουρώνουμε αρκετές φορές με τουλουπάνι και βαμβάκι μέχρι να βγει διαυγές το νερό.