Τυροπιτάκια κουρού



Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ εκτελεσμένη από την κυρία Αναστασια Βλαχου στην ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Τυροπιτάκια κουρού 

Στο ζυμάρι εγώ έβαλα γραβιέρα τριμμένη!!
Στη γέμιση έβαλα φέτα, κασέρι και γραβιέρα. Στο σύνολο τους 450 γρ.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς και είναι εδώ το βιντεάκι 
https://www.argiro.gr/recipe/tyropitakia-kourou/

1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 200 γρ.
150 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
180 γρ. ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
3 κ.σ κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επάλειψη
κρόκο αυγού
σουσάμι ή μαυροσίσαμο

Για τη γέμιση
250 γρ. φέτα σκληρή σε τρίμματα
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
λίγο πιπέρι
1 αυγό

Ξεκινάμε τη συνταγή για τα τραγανά και εύκολα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη κουρού.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το λάδι, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύουμε. Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα τα υλικά της γέμισης για τα τυροπιτάκια κουρού και τα ζυμώνουμε.
Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Η ζύμη κουρού με γιαούρτι είναι απαλή και λαδερή σαν μαλακιά πλαστελίνη. Τυχόν σκάσιμο ή άνοιγμα της ζύμης την ώρα που πλάθετε, μην σας τρομάξει. Κολλάει εύκολα με το χέρι.
Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια κουρού (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.
Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα τυροπιτάκια κουρού όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά σαν μπισκότο. Αν τυχόν σκάσουν τα τυροπιτάκια κουρού στο φούρνο, να θυμηθείτε ότι η αυτή η ζύμη είναι σαν του μπισκότου και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού.



Φωτογραφίες της κυρίας Marina Markou που εκτέλεσε επίσης τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου