
Στο ζυμάρι εγώ έβαλα γραβιέρα τριμμένη!!
Στη γέμιση έβαλα φέτα, κασέρι και γραβιέρα. Στο σύνολο τους 450 γρ.
Υλικά
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 200 γρ.
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
- 180 γρ. ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
- 3 κ.σ κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 2 πρέζες αλάτι
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επάλειψη
- κρόκο αυγού
- σουσάμι ή μαυροσίσαμο
Για τη γέμιση
- 250 γρ. φέτα σκληρή σε τρίμματα
- 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- λίγο πιπέρι
- 1 αυγό
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε τη συνταγή για τα τραγανά και εύκολα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη κουρού.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το λάδι, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύουμε. Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
- Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα τα υλικά της γέμισης για τα τυροπιτάκια κουρού και τα ζυμώνουμε.
- Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ.
- Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Η ζύμη κουρού με γιαούρτι είναι απαλή και λαδερή σαν μαλακιά πλαστελίνη. Τυχόν σκάσιμο ή άνοιγμα της ζύμης την ώρα που πλάθετε, μην σας τρομάξει. Κολλάει εύκολα με το χέρι.
- Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια κουρού (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο.
- Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.
- Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Τα τυροπιτάκια κουρού όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά σαν μπισκότο. Αν τυχόν σκάσουν τα τυροπιτάκια κουρού στο φούρνο, να θυμηθείτε ότι η αυτή η ζύμη είναι σαν του μπισκότου και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού.
Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί
Δημιουργός συνταγής: Αναστασια Βλαχου, συνταγή Αργυρώ Μπαρμπαρίγου