Τούρτα Τιραμισού



Μια συνταγή της κυρίας Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou ‎για ΤΟΥΡΤΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Τούρτα Τιραμισού

Για το παντεσπάνι
130 γραμ. φρέσκο γάλα
1 κ.γλ χυμό λεμόνι
150 γραμ. βιταμ
200 γραμ. ζάχαρη
3 αυγά σε θερμ. δωμ.
3 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια
1 κ.γλ στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
3 κ.σ κονιάκ
2 πρέζες σόδα μαγειρικής
250 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.γλ μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι καφέ
1 ποτήρι ζεστό νερό
3 κουταλακια νες καφέ
2 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές λικέρ καφέ ή κονιάκ

Για την κρέμα τιραμισού
350 γραμ. τυρί κρεμα σε θερμ. δωμ.
1/2 ζαχαρουχο
1 φακ. Garni
150 gr γάλα φρέσκο
2 κουταλιές λικέρ καφέ ή κονιάκ
σοκολάτα σε τρίμματα και λίγο κακάο για το σερβίρισμα

Βάζουμε το γάλα σε μπολ και ρίχνουμε το λεμόνι. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα, λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μείγμα για το παντεσπάνι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Στο μίξερ χτυπάμε το βιταμ να αφρατέψει για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2-3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα.
ρίχνουμε τα αυγά ενα ενα , κάθε φορά να τα πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό. Προσθέτουμε και τις βανιλιες...
Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το γάλα. Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-γάλα.
Ισομοιράζουμε το μείγμα σε δυο ταψάκια 22x30...Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 20 λεπτά περιπου, στον αερα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C.
Μόλις βγάλουμε τα παντεσπανια τα αφηνουμε να κρυώσουν..
Χτυπάμε στο μιξερ το γάλα με την Garni, προσθέτουμε το τυρί κρεμα και το ζαχαρουχο... συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε και το λικερ καφέ και χτυπαμε για ακομα 1 λεπτό...
Βαζουμε στο ψυγείο για να παγώσει...
Στησιμο...
Τοποθετουμε το ενα παντεσπάνι σε έναν δίσκο, τον σιροπιαζουμε και από τις 2 μεριές. Ρίχνουμε την μισή κρέμα και από πανω τα τριμματα σοκολάτας. Τοποθετούμε και το άλλο παντεσπάνι που το έχουμε σιροπιασει και αυτό από τις δύο μεριές. Τελειώνουμε με την κρεμα, τριμματα σοκολάτας και πασπαλίζουμε με κακαο... Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν την κοψουμε... το ιδανικο ειναι να μεινει όλη την νύχτα ....