Ατσμά με αλμυρές ή γλυκές γεμίσεις



Μια συνταγή της κυρίας Eleni Kappou για ΑΤΣΜΑ ΜΕ ΑΛΜΥΡΕΣ Ή ΓΛΥΚΕΣ ΓΕΜΙΣΕΙΣ από την ομάδα στο Facebook ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!


Ατσμά με αλμυρές ή γλυκές γεμίσεις

Εύκολη συνταγή με απλά υλικά!
Ζύμη
Μια αφράτη, νόστιμη ζύμη αγαπημένη συνταγή της πόλης.
Πρόκειται για μια γευστική ζύμη που τρώγεται ευχάριστα ακόμη και σκέτη αλλά κυρίως για γλυκά και αλμύρα παρασκευάσματα!

Υλικά:
600 γρ. γάλα χλιαρό
300 γρ. ηλιέλαιο
2 1/2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
50 γρ φρέσκια μαγιά ή 2 φακ. ξερή
2 αυγά (ασπράδια μέσα στην ζύμη και οι κρόκοι για επάλειψη)
1 κιλό + 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

Μέθοδος εκτέλεσης:
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το λάδι και τα 2 ασπράδια από τα αυγά μας και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο τέλος το αλάτι και το αλεύρι, ζυμώνουμε ελαφρά. Θα βγει μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1/2 – 1 ώρα.
Γεμίζουμε ότι θέλουμε γλυκό ή αλμυρό σε περίπου 25 μπαλάκια και τα στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνουμε λίγη ώρα να φουσκώσουν.
Αλείφουμε με πινέλο τους κρόκους και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσουν.

Γλυκιά γέμιση:
Γεμίστε με μαρμελάδα, σως ή μπάρες σοκολάτας.

Σκέτα:
Πασπαλίστε με σουσάμι, ρίγανη, μαυροκούκι, γλυκάνισο, κανέλα, τυρί τριμμένο, μεσογειακή γεύση κ.α

Αλμυρή γέμιση:
Φέτα ή ζαμπόν με κρεμά τυριού, ελιές, πιπεριές, κασέρι, λουκάνικο, μπέικον, καλαμπόκι κ.α