Κουραμπιέδες



Μια συνταγή του κυρίου Στέλιος Δουχάνης chef για ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ από την ομάδα στο Facebook ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ


Κουραμπιέδες 

Ένα γλύκισμα που δεν μπορεί να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο ευλογημένο τραπέζι. Κλασσική συνταγή, εύκολή και πολύ νόστιμη!

Υλικά:
600γρ. Αλεύρι μαλακό
250γρ. Βούτυρο αιγοπρόβειο
100γρ. Αγελαδινό βούτυρο
100γρ. Ζάχαρη άχνη
1 σφηνακοπότηρο κονιάκ ή λικέρ πικραμύγδαλο
100γρ. Καβουρδισμένα αμύγδαλα
Λίγο ανθόνερο
Άχνη ζάχαρη αρκετή για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Το βούτυρο να το έχουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε ένα κάδο του μίξερ ή μπολ χτυπάμε το βούτυρο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά την ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να είναι αφράτο το μείγμα μας και άσπρο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το λικέρ ή το κονιάκ, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το κοσκινισμένο αλεύρι και με μια σπάτουλα ομογενοποιούμε. Η ζύμη μας πρέπει να σπάει και να μην είναι μια μάζα. Φτιάχνουμε στρογγυλά μπαλάκια και κάνουμε στην μέση ένα βαθούλωμα. Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε τους κουραμπιέδες αραιά και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 160-165 βαθμούς για 30 λεπτά. Όταν ψηθούν αι είναι ακόμα ζεστοί τους ραντίζουμε με ανθόνερο, τους αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά, κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ, τοποθετούμε μέσα στο μπολ έναν – έναν τους κουραμπιέδες και με μια σπάτουλα ρίχνουμε άχνη και από πάνω, εν συνεχεία τα βάζουμε στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε από πάνω με επιπλέον ζάχαρη άχνη.
Tips :
• Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε μια λαδόκολλα στο ταψί μας και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 10 ΄λεπτά. Όσο πιο μικρά είναι τα αμύγδαλα σε μέγεθος τόσο πιο νόστιμα θα είναι.
• Δεν ζυμώνουμε για πολύ ώρα την ζύμη από την στιγμή που θα βάλουμε το αλεύρι.