Σαλιάρια Κοζάνης

Κοζανίτικα Σαλιάρια

ΣΑΛΙΑΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Παραδοσιακό Νηστίσιμο γευστικό γλυκό Κοζάνης από τα ωραιότερα!! 
Δε σταματάς να τρως!

Υλικά (μετράμε με την ίδια κούπα των 200ml)
8 κούπες αλεύρι,
1 κούπα λάδι καλό,
1 κούπα λάδι ελαφρύ,
1 κούπα χυμό φρέσκων πορτοκαλιών,
2 κ.γ. μπέικιν,
μια πρέζα αλάτι,
1 κούπα άχνη ζάχαρη,
2 κ.σ χυμό λεμονιού!

ΓΕΜΙΣΗ:
2 κούπες ψιλοκομμένο καρύδι,
1 κ.γ. γαρίφαλο,
1 κ.γ. κανέλα,
2 κ.σ. ζάχαρη

ΣΙΡΌΠΙ:
2 κούπες νερό,
2 κούπες ζάχαρη ,
μισό λεμόνι με τη σάρκα του

ΕΠΙΚΆΛΥΨΗ:
400 γρ άχνη ζάχαρη!

Εκτέλεση ζύμης:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα.
Ρίχνουμε το μπέικιν με το αλάτι και τη ζάχαρη.
Κάνουμε λακουβίτσα.
Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε εναλλάξ με το χυμό στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πολύ λίγο ίσα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Στην συνέχεια παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη, ανοίγουμε με τα χέρια, βάζουμε γέμιση και τα κλείνουμε μισοφέγγαρο.
Τα βάζουμε στο ταψί φούρνου το οποίο δεν λαδώνουμε.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 25 λεπτά.
Σιρόπιασμα: χλιαρά γλυκά και σιρόπι να έχει μείνει θερμοκρασία δωματίου 5 λεπτά αφού το κατεβάζουμε.
Όταν κρυώνουν τα περνάμε με την άχνη.
Βγαίνουν 50 κομμάτια.

ΠΗΓΗ: Tzeni Tsanaktsidou