
ΝΕΡΑΝΤΖΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Αγαπημένο τραγανό και μυρωδάτο
Υλικά
700 γρ. Φλούδα νεράντζι (καθαρό βάρος φλούδας)
1 κιλό ζάχαρη
2 μισή φλ. νερό
2 κ.σ. γλυκόζη
2 κ.σ χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένω καλά τα νεράντζια και ξύνω στον πολύ ψιλό τρίφτη χωρίς να φάω πολύ τη φλούδα τους.
Κόβω στα 4-5 κομμάτια το φρούτο μου αναλόγως το μέγεθος του και τις ξεπλένω καλα με μπόλικο νεράκι.
Κάνω σφιχτά ρολάκια καρφώνοντάς τα με οδοντογλυφίδες.
Κάνω 3 ξεπικρίσματα.
Βράζω δηλαδή το νεραντζάκι μου για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού 3 φορές.
Βράζω κάθε φορά με καθαρό νερό.
Μετά το τρίτο βράσιμο βάζω το νεραντζάκι σε λεκανίτσα με μπόλικο κρύο νερό.
Βράζω κάθε φορά με καθαρό νερό.
Μετά το τρίτο βράσιμο βάζω το νεραντζάκι σε λεκανίτσα με μπόλικο κρύο νερό.
Αλλάζω το νερό πολύ συχνά ώστε να ξεπικρίσει σωστά.
Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2 περίπου 24ωρα (αναλόγως πόσο πικρό το προτιμά ο καθένας).
Το δοκιμάζουμε να δούμε πόσο έχει ξεπικρίσει.
Στη συνέχεια αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και στραγγίζουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μια - μια φλουδίτσα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από γλυκόζη και χυμό λεμονιού) και βράζουμε για 4 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιροπάκι.
Αφήνουμε ένα 24ωρο να αμολήσει τα υγρά του και δένουμε πάλι το σιρόπι προσθέτοντας τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού.

Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2 περίπου 24ωρα (αναλόγως πόσο πικρό το προτιμά ο καθένας).
Το δοκιμάζουμε να δούμε πόσο έχει ξεπικρίσει.
Στη συνέχεια αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και στραγγίζουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μια - μια φλουδίτσα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από γλυκόζη και χυμό λεμονιού) και βράζουμε για 4 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιροπάκι.
Αφήνουμε ένα 24ωρο να αμολήσει τα υγρά του και δένουμε πάλι το σιρόπι προσθέτοντας τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού.

Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου