Μοσχαράκι γιουβέτσι



ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

Υλικά
5 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια, μεγάλα
2 καρότα
1 πράσο
1.200 γρ. μοσχάρι, μπούτι χωρίς κόκαλο κομμένο σε κύβους 1-2 εκ.
2 στικ κανέλα
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
150 ml κρασί κόκκινο
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 κ.σ. μέλι
1 λίτρο νερό
αλάτι
πιπέρι
250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
1/2 κ.γ. θυμάρι
φέτα, για το σερβίρισμα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο κομμένα σε λεπτές φέτες και τα ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα βάζουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά, και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας μέσα και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Όταν πάρουν καλό χρώμα, προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε 2 στικ κανέλας, 2 φύλλα δάφνης και λίγο κύμινο. Στη συνέχεια, βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά για να χάσει την πικρή του γεύση.
Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, το μέλι και 250 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Καπακώνουμε και βράζουμε για 1½ ώρα τουλάχιστον σε χαμηλή φωτιά.
Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε σε ένα ταψι.... η γαστρα ...μαζί με τα ζουμιά που υπάρχουν στην κατσαρόλα.
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο το κριθαράκι μέχρι να χρυσίσει και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Προσθέτουμε το κριθαράκι στο ταψί με το κρέας και προσθέτουμε και 750 ml νερό. Ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 15 λεπτά επιπλέον χωρίς αλουμινόχαρτο.
Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει.


Credits:
Nancy Michalakou