Σουπιές με ρύζι



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σουπιές με ρύζι

Νηστίσιμο και πεντανόστιμο φαγάκι!

Υλικά
1 /2 κιλό σουπιές φρέσκες ή κατεψυγμένες καθαρισμένες
1 πράσο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
7-8 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ λευκό κρασί
1/2 κ.γ κοφτό κουρκουμά
1/2 κούπα σπιτική σάλτσα ντομάτας ή 2 μεγάλες ντομάτες στον τρίφτη
1 1/2 φλ ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
4 1/2 φλυτζάνια νερό
Αλάτι πιπέρι
Φρέσκα φύλλα μάραθου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Πλένω σχολαστικά τις σουπιές και τις κόβω με ένα ψαλιδάκι σε μικρότερα κομμάτια.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι - σωτέζα βάζω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι , το πράσο ,το φινόκιο (το τρυφερό του μέρος ) και τις σουπιές.
Προσθέτω τον άνηθο και τον κουρκουμά και γυρίζω μια-δυο φορές ακόμα.
Σβήνω με το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω τη σπιτική σάλτσα ντομάτας αλατοπιπερώνω με προσοχή και προσθέτω το νερό.
Αφήνω να σιγομαγειρευτούν οι σουπιές για 40 λεπτά περίπου (σκεπασμένες με το καπάκι )ή μέχρι να μαλακώσουν.
Αφού μαλακώσουν οι σουπιές προσθέτω και το ρυζάκι.
Συνεχίζω το ψήσιμο του φαγητού για εφτά λεπτά περίπου.
Κατεβάζω από τη φωτιά ενώ ακόμα το ρυζάκι κρατάει και έχει λίγο ζουμάκι.
Αφήνω να τραβήξει και σερβίρω με φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου.