Αρνί γιουβέτσι



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΑΡΝΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Αρνί γιουβέτσι

Ένα φαγάκι για σωστούς μερακλήδες!
Τέλεια μελωμένο αλλά και σπυρωτό όπως ακριβώς του πρέπει!

Υλικά
2 1/2 κιλά αρνί μπούτι και χεράκι σε μερίδες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 - 3 κόκκους μπαχάρι
500 gr σπιτική σάλτσα ντομάτας ή
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη και ένα κ.γ πελτέ
1/2 ποτηράκι λευκό καλό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
750 γρ κριθαράκι χοντρό.

Εκτέλεση
Ξεπλένω το αρνί από τυχόν κόκαλα που μπορεί να έχουν μείνει όταν το έκοβε ο χασάπης σε μερίδες.
Στεγνώνω καλά το αρνί.
Σε μία βαθιά πλατιά κατσαρόλα βάζω το λάδι να κάψει και θωρακίζω το κρέας και από τις δύο μεριές.
Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι τα σκόρδα πολτοποιημένα και τα μπαχάρια.
Ανακινώ την κατσαρόλα να γυαλίσει το κρεμμύδι και να ανταλλάξουν αρώματα και σβήνω με το κρασί.
Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω τη σπιτική σάλτσα ντομάτας η τις τριμμένες ντομάτες με τον πελτέ μαζί και ανακινώ για 1 λεπτό .
Τοποθετώ το κρέας μέσα σε ένα μεγάλο ταψί νούμερο 40 και περιχύνω με τη σαλτσούλα.
Αλατοπιπερώνω καλά και προσθέτω ενάμιση λίτρο νερό.
Βάζω στο φούρνο μου που τον έχω ήδη προθερμάνει στους 200 βαθμούς.
Ψήνω τα 40 πρώτα λεπτά στους 200 βαθμούς και έπειτα χαμηλώνω στους 180 μέχρι να μαλακώσει το κρέας (θα χρειαστεί περίπου μιάμιση ώρα ακόμα).
Αφού δοκιμάσω και είναι έτοιμο το κρέας προσθέτω λίγο ακόμα καυτό νερό περίπου 500 ml.
Περιμένω να πάρει πάλι βράση το φαγητό και ρίχνω το κριθαράκι.
Ανακατεύω ελαφρώς μια-δυο φορές και ψήνω για 6 λεπτά.
Βγάζω το φαγητό από το φούρνο ενώ έχει ακόμα αρκετά υγρά και το κριθαράκι μου είναι αρκετά al dente.
Αφήνω να σταθεί για 10 λεπτά και να απορροφήσει το κριθαράκι τα υγρά.
Σερβίρω με τριμμένο κεφαλοτύρι.