Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά με λεμονάτη σάλτσα, πασπαλισμένη με ρίγανη σε λευκό πιάτο.
Το μυστικό για μια τέλεια τηγανιά δεν είναι τα πολλά υλικά, αλλά η σωστή τεχνική. Να σοταριστεί σωστά το κρέας, να πάρει χρώμα, να κλειδώσει τους χυμούς του. Και φυσικά, το σβήσιμο με το κρασί και τα αρώματα που θα απογειώσουν τη γεύση. Αν έχεις φάει άγευστη ή στεγνή τηγανιά, ξέρεις τι εννοώ. Δοκίμασε αυτή τη συνταγή και θα φτιάξεις την τέλεια, τη ζουμερή, την αρωματική τηγανιά που θα θες να βουτήξεις όλο το ψωμί μέσα στη σαλτσούλα της. Το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει!

Υλικά 

(οι ποσότητες είναι κατά βούληση)
  • Κρέας χοιρινό, κομμένο σε μικρά κομμάτια 3 - 4 εκ.
  • Ελαιόλαδο (1/2 φλιτζάνι περίπου)
  • κρασί (1 φλ. περίπου)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Θυμάρι
  • Κόλιανδρο
  • Ξύσμα και χυμό μισού ακέρωτου λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει πολύ καλά. Προσοχή! Θέλουμε το τηγάνι να είναι αρκετά ζεστό ώστε να σοταριστεί σωστά το κρέας.
  2. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος στο καυτό λάδι, σε δόσεις αν είναι πολλά, για να μη πέσει η θερμοκρασία και αρχίσει να βράζει αντί να σοτάρεται. Θέλουμε το κρέας να πάρει ένα ωραίο, βαθύ χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές. Αυτό θα κλειδώσει τους χυμούς του και θα το κάνει ζουμερό.
  3. Μόλις το κρέας έχει πάρει χρώμα, το σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε τη θερμοκρασία να ανέβει ξανά και περιμένουμε να εξατμιστεί εντελώς το αλκοόλ. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν σταματήσουμε να μυρίζουμε το αλκοόλ και μένει μόνο το άρωμα του κρασιού.
  4. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, τον τριμμένο κόλιανδρο, το ξύσμα λεμονιού και 1/2 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, ώστε το φαγητό να σιγοβράζει.
  5. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το κρέας να βράσει σιγά-σιγά, μέχρι να μαλακώσει τελείως. Αυτό μπορεί να πάρει 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με το κρέας. Αν δούμε ότι τα υγρά μειώνονται πολύ νωρίς, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Θέλουμε να μείνει μια πλούσια, δεμένη σάλτσα.
  6. Λίγο πριν αποσύρουμε την τηγανιά από τη φωτιά, δηλαδή όταν το κρέας είναι ήδη μαλακό και η σάλτσα έχει δέσει, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Σημείωση: Τον χυμό λεμονιού και τη ρίγανη τα ρίχνουμε στο τέλος για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα του αρώματός τους.
  7. Αφήνουμε την τηγανιά να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε. 
Είναι φανταστική με πατάτες τηγανιτές, ρύζι ή απλά με μπόλικο φρέσκο ψωμί για βούτες!
Χοιρινή τηγανιά με λεμονάτη σάλτσα, πασπαλισμένη με ρίγανη σε λευκό πιάτο.Χοιρινή τηγανιά, πατάτες και μαρουλοσαλάτα σε πιάταΧοιρινή τηγανιά σερβιρισμένη με τηγανητές πατάτες
Δημιουργός συνταγής: Litsa Kokkoni