Παστίτσιο



Μια συνταγή της κυρίας Marina Hatzidaki για ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Παστίτσιο

Υλικά για τον κιμά
700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 - 3 ντομάτες τριμμένες
1 καροτάκι σε κυβάκια
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι κρασί
Μισή κούπα ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι κύμινο

Εκτέλεση
Σοτάρουμε πολύ καλά τον κιμά να ασπρίσει και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την ντομάτα, το πελτέ, και σιγοβράζουμε μέχρι να τραβήξει τα υγρά του να μείνει με το λαδάκι του.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε και στρώνουμε τα μισά στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και απλώνουμε τον κιμά αφήνοντας λίγο για να ανακατέψουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Τα στρώνουμε πάνω από το κιμά και ετοιμάζουμε τη κρέμα.

Μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα
7 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
1-2 αυγά
Αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο σιγά - σιγά πάνω στη κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς πριν κάψει το γάλα.
Αλατίζουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει και να βράσει.
Κατεβάζουμε από την εστία και προσθέτουμε μια χούφτα τυρί τριμμένο και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
Ανακατεύουμε γρήγορα να ενσωματωθούν και απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια (έβαλα πένες ολικής άλεσης).
Πασπαλίζουμε με τυρί και λίγη φρυγανιά τριμμένη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.