Ξεπλένουμε καλά το κοτόπουλο και το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό νερό.
Το αλατοπιπερώνουμε καλά.
Καίμε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και λίγο πριν βάλουμε μέσα το κοτόπουλο, κατεβάζουμε από το μάτι.
Τοποθετούμε τα κομμάτια κοτόπουλου με την πέτσα προς τα κάτω στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι και προσεκτικά, τα γυρίζουμε από όλες τις πλευρές να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Αν δεν χωράνε όλα στην κατσαρόλα, τα βάζουμε σε δύο δόσεις.
Όσο σιγαρίζεται το κοτόπουλο, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και σπάμε τη σκελίδα σκόρδο.
Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε στη μέση της κατσαρόλας το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκορδάκι.
Προσθέτουμε προαιρετικά ένα καρότο κομμένο σε κυβάκια και σέλερι ψιλοκομμένο.
Κόβουμε σε κυβάκια τις φρέσκες ντομάτες, αν βάλουμε, και τις ρίχνουμε και αυτές στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε και τον συμπηκνωμένο χυμό τομάτας.
Αν βάλουμε πελτέ, πρέπει να σιγαριστεί ελαφρά με το κρεμμυδάκι στον πάτο της κατσαρόλας για να μας δώσει αρώματα και γεύσεις!
Προσθέτουμε νεράκι μέχρι να μισοκαλυφθεί το κοτόπουλο, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι, την κανέλα, λίγο αλάτι και πιπέρι και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 1/2 ώρα.
Εξερευνήστε τη σελίδα μας για τις Καλύτερες Συνταγές Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής! Ανακαλύψτε νέες γεύσεις και δημιουργήστε απολαυστικά πιάτα και γλυκά!