Κριθαράκι ολικής με μανιτάρια και κουρκουμά



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κριθαράκι ολικής με μανιτάρια και κουρκουμά

Υλικά
500 γρ. λευκά μανιτάρια ή ανάμεικτα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
10 γρ. κουρκουμά ή 1 κ.σ.
500 γρ. κριθαράκι ολικής
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 λίτρο – 1.250 ml ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
1 κ.σ βούτυρο
1 φλ παρμεζάνα ή πεκορινο, 
λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο.

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα, προθερμασμένη σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για τουλάχιστον 6 – 8 λεπτά μέχρι ο όγκος τους να αρχίσει να μειώνεται και να απελευθερώνουν τα υγρά τους στην κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον κουρκουμά, και το κριθαράκι ολικής και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε να πάρει μια βράση και να εξατμιστεί η αλκοόλη.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία σε περίπου 11 – 13 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, για να μην κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Προσθέτουμε έξτρα ζωμό αν χρειαστεί.
Όσο πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση του μαγειρέματος τόσο περισσότερη προσοχή χρειάζεται για να μην μας κολλήσει.
Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί τριμμένο ανακατεύοντας έντονα. (Σε αυτό το σημείο το κριθαράκι θα πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό και όχι στεγνό). 
Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και τέλος προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι.