Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι απαλά, 
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένο, 
3 σκελίδες σκόρδο, 
1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας, 
300 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη 
1 πιπεριά κόκκινη κομμάτια , 
4 κόκκους μπαχάρι, 
λίγο κόκκινο κρασί, 
2 φύλλα δάφνης, 
1 κουταλάκι κέτσαπ, 
μια πρέζα κανέλας, 
λίγο θυμάρι φρέσκο, 
ελαιόλαδο 
αλάτι και πιπέρι.

Για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας.
4 μελιτζάνες, 
100 γρ. τυρί γραβιέρα, 
50 γρ. βούτυρο, 
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 
1 ποτήρι γάλα, 
μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με την σειρά το κρέας, κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριά, πελτέ. 
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, θυμάρι, φύλλα δάφνης, την ντομάτα και το νερό. Σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 1/2 ώρα περίπου, να έχει δέσει η σάλτσα.
Ψήνουμε της μελιτζάνας στο ταψί με λαδόκολλα (εγώ αφού είχε χώρο έβαλα κάτι κολοκυθάκια μικρά που τα έκοψα στην μέση, πασπάλισα με τριμμένο τυρί και φρυγανιά και από πάνω λίγο ελαιόλαδο) σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς με αέρα μέχρι να κάψει λίγο φλούδα, να πάρουν το άρωμα καπνού. 
Μόλις ψηθούν τους χαράζουμε και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα τους. 
Παράλληλα ετοιμάζουμε το μπεσαμέλ. 
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και ψήνουμε το αλεύρι 2 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε καυτό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα να γίνει κρέμα.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο . 
Προσθέτουμε την λιωμένο καπνιστή μελιτζάνα και την γραβιέρα. 
Σερβίρουμε σε πιατέλα τον πουρέ κάνουμε λακκούβα στην μέση και βάζουμε το κοκκινιστό, Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και μαϊντανό.