Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι, αφράτο και απίστευτα αρωματικό


Μια συνταγή της κυρίας Λένας Χριστοπούλου για ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΑΦΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι, αφράτο και απίστευτα αρωματικό

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
2 βανίλιες
500 γρ. χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
100 γρ. ηλιέλαιο
1/2 σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα από δυο πορτοκάλια
200 γρ. ζάχαρη

Ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι και τις βανίλιες. 
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι και τα προσθέτουμε μέσα στο αλεύρι.
Βάζουμε το ηλιέλαιο και το κονιάκ, το ξύσμα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε όλα μαζί απαλά. Βάζουμε σε ταψάκι με μια λαδόκολλα, 30 × 22 (ιδανικά) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά.
Όταν ψηθεί βάζουμε (αν θέλουμε) ένα γλάσο πορτοκαλιού, με 1 κούπα άχνη, λίγες σταγόνες χυμό πορτοκαλιού μαζί με ξύσμα.
Τ' ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά, προσθέτοντας λίγο - λίγο το χυμό, τόσο ώστε να γίνει ένα γλάσο, ούτε πολύ σφιχτό, ούτε αραιό.