Γεμιστά σιροπιαστά τσουρέκια χωρίς μίξερ με σοκολάτα και καρύδια



Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη ‎για ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Γεμιστά σιροπιαστά τσουρέκια χωρίς μίξερ με σοκολάτα και καρύδια


Εύκολα και αφράτα!!

Υλικά!
100 ml χλιαρό νερό
100 ml χλιαρό γάλα
1 κύβο νωπή μαγιά
1/2 κούπα ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γ κοφτό μαστίχα τριμμένη
1 βανίλια
650 - 700 γρ.  περίπου αλεύρι για τσουρέκι
120 γρ. λιωμένο βούτυρο
Μερέντα και 1 κούπα καρύδια

1 κρόκος αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση
Βάζω το γάλα, το νερό, τη μαγιά, 1 κ.σ από τη ζάχαρη και 2 κ.σ από το αλεύρι και ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθούν.
Αφήνω 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ βάζω τα αυγά, τη βανίλια, τη μαστίχα και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάω με το σύρμα καλά να ομογενοποιηθούν.
Αρχίζω μετά να προσθέτω το μείγμα της μαγιάς, το αλεύρι και το βούτυρο και ζυμώνω μέχρι να έχω ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Μετά χωρίζω την ζύμη σε 3 μπάλες.
Παίρνω με ελαφρώς λαδωμένα χέρια μια μπαλίτσα ζύμης, την ανοίγω σε λαδωμένη επιφάνεια, απλώνω Μερέντα και καρύδι στην μισή επιφάνεια της και κόβω λωρίδες το μισό.
Εγώ έβαλα και λίγη κουβερτούρα σε κομματάκια.
Το τυλίγω σε ρόλο και με τις λωρίδες τις πλέκω ανά τρεις κοτσίδες και τις γυρνάω γύρω από το ρολό.
Τα βάζω σε βουτυρωμένες φόρμες.
Εγώ έβαλα το ένα σε φόρμα στρογγυλή του κέικ,  το άλλο σε φόρμα μακρόστενη σιλικόνης και το τρίτο σε μικρό ταψάκι. 
Τα σκεπάζω και αφήνω ακόμα 2 - 2,5 ώρες να φουσκώσουν.
Τα αλείφω με το αυγό που το έχω αραιώσει σε λίγο γάλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο.
Αν δω ότι παίρνει χρώμα από επάνω το καλύπτω με λαδόκολλα.
Αν θέλετε μπορείτε να τα σιροπιάσετε!

Σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 φλούδα λεμονιού

Όλα μαζί βράσιμο 7 - 8 λεπτά. 
Ζεστό σιρόπι και κρύα τσουρέκια.
Εγώ αυτά δεν τα σιρόπιασα!