Νηστίσιμη χορτόπιτα με χειροποίητα χωριάτικα φύλλα



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Νηστίσιμη χορτόπιτα με χειροποίητα χωριάτικα φύλλα

Υλικά
4 κούπες αλεύρι
1 κρασοπότηρο λάδι
1 κ.σ ξύδι
1 κ.γ αλάτι
1/2 κ.γ ζάχαρη
1 ποτήρι περίπου νερό

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 πράσα, το πράσινο μέρος
1 κρεμμύδι ξερό, 
1 ματσάκι σέσκουλα
1/2 ματσάκι άνηθο, 
1/2 ματσάκι μαϊντανό, 
λίγο δυόσμο, 
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες, 
1/2 ματσάκι μυρώνια
Αλάτι, 
πιπέρι, 
ελαιόλαδο , 
3 κ. σ ρύζι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια γούβα στη μεση, ριχνουμε το λάδι, το ξύδι και σιγά - σιγά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια.
Το βάζουμε σε ένα μπολ και από επάνω σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε και το σπανάκι, το ρύζι και τα άλλα χορταρικά να μαραθουν και να φύγουν τα υγρά τους.
Προς το τέλος προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, άνηθο, μαϊντανό, λίγο δυόσμο.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα 8 φύλλα, βάζουμε 4 φύλλα κάτω, σε κάθε φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο, γέμιση και γυρίσουμε της άκρες πάνω στην γέμιση, βάζουμε 3 φύλλα πάνω και τα γυρίσουμε κάτω στην πίτα. 
Με ένα μαχαίρι χαρίζουμε την πίτα, ραντίζουμε με λάδι και λίγο νερό, λίγο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για μια ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.