Κριτσίνια καρότου με γραβιέρα

Μια συνταγή της κυρίας Ξένιας Δάρρα για ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΚΑΡΟΤΟΥ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κριτσίνια καρότου με γραβιέρα

Το μόνο που άλλαξα, έβαλα λιναρόσπορο τριμμένο ένα ποτήρι του νερού

Υλικά:
50 ml σπορέλαιο
50 ml ελαιόλαδο
100 ml νερό κρύο
1 κουτάλια ξύδι
2 (170 γρ.) καρότα τριμμένα
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
250 γρ. αλεύρι σκληρό
½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
¼ κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το νερό και το ξύδι.
Σε ένα άλλο μπολ ενώνουμε τα στερεά υλικά, εκτός από τα καρότα, το αλεύρι, την πάπρικα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε σταδιακά τη μισή ποσότητα των στερεών υλικών στα υγρά, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τα καρότα και την γραβιέρα και συνεχίζουμε µε την υπόλοιπη ποσότητα των αλεύρων.
Πρέπει να γίνει μια ζύμη ελαστική, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Ανάλογα την υγρασία των καρότων ίσως χρειαστεί να προσθέτουμε λίγο αλεύρι παραπάνω.
Πλάθουμε τη ζύμη σε λουκάνικο, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Αφού περάσει η ώρα, ανοίγουμε τη ζύμη µε τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
Με τον κόφτη της πίτσας κόβουμε σε λωρίδες του 1 εκ. και έπειτα στη μέση.
Πλάθουμε σε κυλινδρικό κουλουράκι κάθε λωρίδα και το βάζουμε σε λαδόκολλα στο ταψί.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C για 25 - 30 λεπτά.
Μόλις τα κριτσίνια σκληρύνουν, είναι έτοιμα και τα βγάζουμε από το φούρνο (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα το πάχος και το πόσο σκληρά τα θέλουμε).
Τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν κι έπειτα τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο για μία εβδομάδα.