Σεκέρ παρέ (Sekerpare)



ΣΕΚΕΡ ΠΑΡΕ (SEKERPARE)


Υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • αμύγδαλα λευκά, για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • χυμός από 1/2 λεμόνι


Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, έως ότου αφρατέψει το βούτυρο και γίνει μαλακό σαν κρέμα.
  2. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά.
  3. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας παράλληλα με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ).
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες, μέχρι να σφίξει και να μπορούμε να πλάσουμε μπισκότα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  6. Παίρνουμε δόσεις από τη ζύμη και πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού (διαμέτρου δηλαδή γύρω στα 4 εκ.).
  7. Τα πιέζουμε ελαφρώς με την παλάμη να γίνουν λίγο πλακέ και βάζουμε στο κέντρο του καθενός από ένα ολόκληρο αμύγδαλο.
  8. Τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30 - 40 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  10. Λίγο πριν τα βγάλουμε, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Για το Σιρόπι
  1. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
  2. Αποσύρουμε και περιχύνουμε τα μπισκότα, αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο. Το σιρόπι φαίνεται αρκετό, αλλά το χρησιμοποιούμε όλο.
  3. Τα μπισκότα θα το απορροφήσουν μετά από κάποιες ώρες.


Credits:

Στέλιος Παρλιάρος (συνταγή)
Sunday Lous (εκτέλεση)
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ