Μοσχαράκι με μελιτζάνες στη γάστρα



Μια συνταγή της κυρίας Marina Hatzidaki για ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μοσχαράκι με μελιτζάνες στη γάστρα

Έγινε ένα λουκουμάκι!

ΥΛΙΚΆ
1,200 gr μοσχαράκι ελιά
1 κιλό μελιτζάνες
4 μέτριες πατάτες
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1-2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 ποτηράκι κρασί
Αλάτι πιπέρι
2 φύλλα Δάφνη και λίγη ρίγανη
Γραβιέρα σε κύβους

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Προσθέτουμε το κρέας σε δύο δόσεις να σοταριστεί και να θωρακιστεί.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά ανακατεύοντας τα δυο - τρεις φορές να βγάλουν τα αρώματά τους.
Κατόπιν προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ και λίγο νεράκι μέχρι να κρύβει το κρέας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και σιγοψήνουμε για 45 λεπτά.
Ωστόσο ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες. 
Έχουμε κόψει τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια, τις αφήνουμε για κανένα εικοσάλεπτο σε αλατισμένο νερό, κατόπιν τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε πολύ καλά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τις περνάμε από το τηγάνι ίσα να μαλακώσουν, δεν τις ψήνουμε κανονικά.
Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια.
Στη συνέχεια τα ρίχνουμε όλα μαζί σε γάστρα, πασπαλίζουμε από πάνω με τα κομμάτια της γραβιέρας, σκεπάζουμε και ψήνουμε για μισή ωρίτσα περίπου στους 200 βαθμούς να ενωθούν οι γεύσεις και να λιώσει το τυράκι.
Ένα φαγητό πολύ αγαπημένο καλοκαιρινό και πεντανόστιμο.