Σαραγλί



ΣΑΡΑΓΛΙ


Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας Βηρυτού
300 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
200 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. φιστίκι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κανέλα
μισό κ.γ. γαρίφαλο

Σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη,
300 ml. νερό,
μισό λεμόνι με τη σάρκα του
1 κ.σ. γλυκόζη

Το βράζουμε 10 λεπτά και όταν το κατεβάζουμε ρίχνουμε μέσα λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού.
Το αφήνουμε να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε το ταψί με τα 50 γρ. βούτυρο.
Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο.
Βάζουμε το ένα φύλλο στον πάγκο και το ραντίζουμε με βούτυρο.
Πάνω του βάζουμε άλλο φύλλο και το ραντίζουμε με βούτυρο και αυτό.
Διπλώνουμε λίγο την άκρη και ρίχνουμε μίγμα που έχουμε ανακατέψει (καρυδιά - φιστίκια - κανέλα + γαρύφαλλο).
Παίρνουμε την βέργα την λεπτή (πλάστη) και βάζοντάς την στην άκρη των φύλλων το τυλίγουμε.
Μόλις το τυλίξουμε και από τις δύο πλευρές το σουρώνουμε και στη συνέχεια με προσοχή βγάζουμε την βέργα.
Τα βάζουμε στο ταψί και ρίχνουμε πάνω τους το βούτυρο χωρίς πινέλο.
Τα κόβουμε σε κομμάτια.
Τέλος τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά, στην προτελευταία σκάλα, φυσικά ανάλογα το φούρνο.
Μόλις τα βγάλουμε όπως είναι καυτά τα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Και η επιτυχία βρίσκεται στο καλό ψήσιμο, στο καλό βουτύρωμα και φυσικά στο σιρόπιασμα να ακουστεί ο ήχος τσιτσιρίσματος!!!

ΠΗΓΗ: Tzeni Tsanaktsidou