Η Προζυμόπιτα (Προζμόπτα) της γιαγιάς



Η ΠΡΟΖΥΜΟΠΙΤΑ (ΠΡΟΖΜΟΠΤΑ) ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Την έφτιαχναν παλιά οι γυναίκες, όταν έρχονταν το βράδυ κατακουρασμένες από το χωράφι και έπρεπε να φτιάξουν κάτι απλό και γρήγορο για να ταΐσουν την οικογένεια.
Πολλά τα παιδιά, πολλές φορές ξέμειναν και από ψωμί. 
Χρόνο πολύ δεν είχαν, αυγουλάκια και αλεύρι υπήρχαν πάντα στο σπίτι, έτσι σκάρωναν τσάκα - τσάκα αυτή τη νόστιμη πιτούλα για να περάσουν το βράδυ.
Φτιάξτε τη! Είναι υπέροχη, πεντανόστιμη και μπορείτε να τη δώσετε και στα παιδιά για κολατσιό στο σχολείο αντί τυρόπιτας!!

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια λεκάνη 4 κούπες ΑΛΕΥΡΙ, 3 ΑΥΓΑ, 1 φακελάκι ΜΑΓΙΑ (παλιά έβαζαν προζύμι), λίγη ΖΑΧΑΡΗ και λίγο ΑΛΑΤΙ.
Προσθέτουμε ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός.
Αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.
Προσθέτουμε όση ΦΕΤΑ θέλουμε λίγο ΛΑΔΙ ή ΒΟΥΤΥΡΟ και το ρίχνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί Νο38.
Λίγο ΛΑΔΑΚΙ από πάνω και ψήνουμε στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά.



Credits:
Ρουλα Λυρου
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Η Προζυμόπιτα (Προζμόπτα) της γιαγιάς