Ογκρατέν ζυμαρικών με λουκάνικο και μπεσαμέλ


ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 λουκάνικα χωριάτικα κομμένα σε ροδέλες
2 κούπες χυμό φρέσκιας ντομάτας
Ελαιόλαδο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν λίγο. 
Βάζουμε το χυμό ντομάτας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
100 γραμμάρια βούτυρο
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. 
Ανακατεύουμε συνεχώς χαμηλώνοντας τη φωτιά. 
Προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε πήζοντας να είναι λείο το μείγμα χωρίς να σβολιάσει. 
Αφού κατεβάσουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, καθώς και το αυγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
Βράζουμε ένα πακέτο πένες ή άλλα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνουμε. 
Βάζουμε σε ταψί ή πυρέξ (μεγέθους ανάλογα με την ποσότητα των ζυμαρικών) λίγη από τη σάλτσα (χωρίς λουκάνικα). 
Από πάνω στρώνουμε τα ζυμαρικά και απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα μαζί με τα λουκάνικα. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε και τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Credits:
Eleni Petrakopoulou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Ογκρατέν ζυμαρικών με λουκάνικο και μπεσαμέλ