ΚΑΡΑΜΕΛΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζυγίζουμε 300 gr καθαρό βάρος ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ χωρίς κουκούτσια.
- Σε 350 gr ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ διαλύουμε 2 γεμάτες κ.σ. ΝΕΣ ΚΑΦΕ και εμβαπτίζουμε τους χουρμάδες.
- Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για τουλάχιστον 12 ώρες.
- Τοποθετούμε το μίγμα σε multi και ομογενοποιούμε .
- Σε μίξερ βάζουμε στον κάδο 5 ΜΕΣΑΙΑ ΑΥΓΑ και 230 gr ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ καθώς και μια πρέζα ΑΛΑΤΙ και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αυξηθούν σε όγκο και να αποκτήσουν άσπρη - λεμονί απόχρωση.
- Μετά από 2 – 3 λεπτά αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά 150 gr ΛΙΩΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ . Προσθέτουμε 300 gr ΑΛΕΥΡΙ Γ.Ο.Χ. και 10 gr ΣΟΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ κοσκινισμένα μαζί σε ψιλή σήτα καθώς και το ΜΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ.
- Ανακατεύουμε ελάχιστα και αφαιρούμε (αυτό μπορεί να γίνει και με μαρίζ με απαλές κινήσεις).
- Βάζουμε το τελικό μίγμα σε σιμιζαρισμένο ταψί με αποσπώμενο τσέρκι 28 cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά.
Όσο ψήνεται τα κέικ ετοιμάζουμε την ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ:
- Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία προσθέτουμε σε μικρές δόσεις 250 gr ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ να γίνει καραμέλα.
- Παράλληλα σε κατσαρόλα βάζουμε 500 gr ΖΩΪΚΗ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ μαζί με 1 ΛΟΒΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ τον οποίο έχουμε χαράξει κατά μήκος και έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους με μαχαίρι (προσθέτουμε και τα στελέχη και τους σπόρους).
- Ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι βρασμού και προσθέτουμε στην καραμέλα.
- Ανακατεύουμε μέχρι ομογενοποίησης σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Κρατάμε ζεστό το μίγμα μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο του κέικ.
- Όταν το κέικ είναι έτοιμο κάνουμε πολλές μεγάλες τρύπες με την ανάποδη από ένα πιρούνι και σκεπάζουμε το ζεστό.
Δημιουργός συνταγής: Αντωνιος Δημητροπουλος
