Κιμαδόπιτα



ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 μέτρια κρεμμύδια
300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
200 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
Λίγο αλάτι
Ελαιόλαδο 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
½ ποτήρι ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. 
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4, τα βάζουμε σε κατσαρόλα, σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για περίπου μισή ώρα μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να μαλακώσουν τόσο που να λιώνουν με το πιρούνι. 
Αν χρειαστεί, τα στραγγίζουμε λίγο ώστε να είναι τελείως στεγνά. 
Σοτάρουμε τον κιμά με ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις καβουρδιστεί ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια που έχουμε λιώσει καλά με το πιρούνι και ανακατεύουμε ρίχνοντας και ελάχιστο αλάτι. 
Μαγειρεύουμε μέχρι να μην έχει καθόλου υγρό. 
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε, προσθέτοντας αλεύρι αν χρειαστεί για να μην κολλάει στα χέρια μας. 
Κάνουμε μια μπάλα και το αφήνουμε λίγο σκεπασμένο να φουσκώσει. 
Χωρίζουμε σε δύο μπάλες, τη μια λίγο μεγαλύτερη από την άλλη και ανοίγουμε δύο φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια. 
Βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί το μεγαλύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη γέμιση, στην οποία αφού κρυώσει εντελώς έχουμε προσθέσει και το τυρί. Η γέμιση πρέπει να είναι τελείως στεγνή για να μη μαλακώσει το φύλλο. 
Σκεπάζουμε με το μικρότερο φύλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.


Credits: 
Eleni Petrakopoulou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Κιμαδόπιτα