Σπανακόπιτα


ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Υλικά
1 κιλό σπανάκι
1 κρεμμύδι ξερό
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα
Άνηθο, μυρώνια ,σέσκουλα ,μαϊντανό, δυόσμο και καυκαλήθρες
300 γραμμάρια Φέτα
3 κουταλιές ρύζι
Πιπέρι

Φύλλο:
900 γραμμάρια αλεύρι
Μισό φλυτζάνι του ελληνικού καφέ λάδι
Ξύδι
Αλάτι
Μισό φακελάκι ξηρή μαγιά
Χλιαρό νερό όσο πάρει. 

(Από το βράδυ καθάρισα τα χόρτα, τα έπλυνα, στραγγισμένα τα έβαλα σε μια λεκάνη και τα σκέπασα με υφασμάτινη πετσέτα. )
Ανακατεύω όλα τα υλικά για το φύλλο και στα δουλεύω στο γάντζο του μίξερ για 8 λεπτά. 
Χωρίζω τη ζύμη σε 5 κομμάτια (το ένα μεγαλύτερο από τα άλλα θα πάει κάτω στο ταψί). 
Τα λαδώνω ελαφριά και τα σκεπάζω 1 ώρα να ξεκουραστούν. 
Μπορούμε και από το βράδυ να τα ετοιμάσουμε.
Παίρνω τα χόρτα τα και τα κόβω τα αλατίζω και τα τρίβω να μαραθούν. 
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω κρεμμύδι ψιλοκομμένο, κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, πράσα ψιλοκομμένα και τα σοτάρω, τα ρίχνω στα ψιλοκομμένα λαχανικά και ανακατεύω... προσθέτω πιπέρι, φέτα τριμμένη και το ρύζι.
Λαδώνω το ταψί, στρώνω το μεγάλο φύλλο, ξαναλαδώνω, το δεύτερο φύλλο, τη γέμιση, το τρίτο φύλλο, λαδώνω, το τέταρτο φύλλο, γυρίζω όλες τις άκρες, λαδώνω και τέλος το πέμπτο φύλλο.
Χαράζω, λαδώνω, ραντίζω με νερό και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.



Credits:
Φωτεινή Παρασκευοπουλου
Σπανακόπιτα