Tiramisu cake


ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΚΕΙΚ

Φτιάχνεται και με έτοιμο αγορασμένο μακρόστενο κέικ.
Προτιμώ όμως να φτιάχνω το δικό μου κέικ.

Κέικ
1 και 1/4 κούπας ασπράδια (περίπου από 9 αυγά)
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη ψιλή ( τρίβουμε την κανονική στο μούλτι)
1 και 1/2 κουταλάκι γλυκού κρεμόριο (cream of tartar )
1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
1/4 κ.γ. αλάτι
1 και 1/2 κ.γ. βανίλια υγρή
1/2 κ.γ. εσάνς αμυγδάλου

Φούρνος στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το κρεμόριο και αλάτι στη μεσαία ταχύτητα.
Προσθέτουμε τη βανίλια, την εσάνς αμυγδάλου και λίγη - λίγη τη μισή ζάχαρη χτυπώντας συνέχεια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι 3 φορές και το προσθέτουμε εναλλάξ με την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατώνοντας ελαφρά με μαρίζ.;
Το βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα προσεκτικά.
Μετά με μαχαίρι κάνουμε κυκλικές κινήσεις (κόβουμε ) το μίγμα για να μην έχει κενά αέρος , ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 35 λεπτά να πάρει ξανθό χρώμα.
Όταν ψηθεί το βάζουμε επάνω σε 2 σχάρες (να μην ακουμπά ο πάτος κάτω) για 2 ώρες.

Τιραμισού κρέμα
1/4 κούπας στιγμιαίο νες καφέ σκόνη
1/2 κούπα βραστό νερό
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα γλυκό κρασί ή kahlua λικέρ
500 γρ τυρί μασκαρπόνε
1 κούπα κρέμα γάλακτος
Κακάο κοσκινισμένο

Φτιάχνουμε τον καφέ με το βραστό νερό ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, κρασί ή ποτό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Το σιγοβράζουμε για 3 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
Στο μίξερ βάζουμε το μασκαρπόνε, κρέμα και το μισό καφέ τα χτυπάμε μέχρι να αρχίσει να κάνει μύτες.
Κόβουμε το κέικ σε τρία μακρόστενα κομμάτια, βάζουμε το ένα σε πιατέλα το αλείφουμε με το υπόλοιπο καρέ.
Βάζουνε το 1/3 από το μασκαρπόνε σε κορνε και κάνουμε μύτες (φωτογραφία)
Βάζουμε το δεύτερο κομμάτι κάνουμε το ίδιο, (καφέ, μασκαρπόνε)
Βάζουμε το τρίτο κομμάτι τελειώνουμε με το μασκαρπόνε.
Κοσκινίζουμε κακάο παντού και το βάζουμε στο ψυγείο αν δεν σερβίρουμε αμέσως.




Credits:
Effie Tsouras
Tiramisu cake