Χορτόπιτες



ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ

ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ!!!
Είναι και αυτό μια εύκολη λύση!!!

ΥΛΙΚΑ
(Για 5 ταψάκια)
5 Ταψάκια των 26cm
900 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ. Εγώ χρησιμοποιώ ΚΟΥΛΑ
1.5 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
2 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
500 γραμμάρια περίπου χλιαρό νερό

ΈΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη κοσκινιζουμε το αλεύρι.
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι
Το τρίβουμε με τα δύο Μας χέρια, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το ξύδι και το φακελάκι τη μαγιά ανακατεύουμε, και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζημώνοντας, Μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Έπειτα τη βάζουμε στο πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
Θέλουμε μια ζύμη με απαλή υφή.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα, εκτός ψυγείου.
Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια.
Τα 5 μπαλάκια να είναι λίγο πιο μεγάλα από τα άλλα Γιατί θα τοποθετηθούν στο κάτω μέρος του ταψιού και θα πρέπει να αγκαλιάσουν και τα επάνω φύλλα.

ΥΛΙΚΆ ΓΈΜΙΣΗΣ
1 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό πράσα
2 ματσάκια καυκαλήθρες
2 ματσάκια μυρώνια
2 ματσάκια άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
3 κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι
1 σφηνάκι περίπου ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Καθαρίζω ,πλένω και κόβω όλο το σπανάκι, κόβω ροδέλες μικρές τα πράσα, τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ,ολα τα μυρωδικά και τα στεγνώνω αφού πρώτα τα κόψω σε μικρά κομματάκια.
Ρίχνω αλάτι πιπέρι λίγο ελαιόλαδο και τα τρίβω πολύ καλά!
Ζυγιζω τη γέμιση και τη χωρίζω σε 5 ισα μερη, για να τη προσθέσουμε στα 5 ταψάκια μας.
Σε κάθε ταψάκι προσθέτω και 250γρ φέτα, εγώ βάζω ΔΩΔΏΝΗ.
Τα φτιάχνω σε μικρά ταψάκια , τα βάζω στη κατάψυξη τα υπόλοιπα, κι έτσι έχω πάντα έτοιμα για να ψήσω οπότε θέλω!!!
Ψήσιμο πάντα στο κάτω μέρος του φούρνου, καλά προθερμασμενος στους 200° πάνω κάτω για περίπου 1ώρα.


Credits:
Αναστασια Βλαχου
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Χορτόπιτες