Υπέροχα προφιτερόλ



ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ


Υλικά

Για τα Σου
  • 150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 100 γρ. νερό
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 10 γρ. ζάχαρη (περίπου ½ κ.σ.)
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. αυγά περίπου, 5 αυγά

Για την Κρέμα
  • 500 γρ. γάλα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 6 κρόκους
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 60 γρ. βούτυρο

Για τη Σάλτσα σοκολάτας
  • 500 γρ. σοκολάτα
  • 400 γρ. γάλα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 220 γρ. βούτυρο


Εκτέλεση

Για τα Σου
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ελαφρώς.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τεμαχισμένο. 
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα.
  4. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, σφίξει το μείγμα και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το αποσύρουμε.
  5. Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, ώστε να χλιαρύνει, προσθέτοντας έπειτα ένα-ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη (θα είναι σχετικά ρευστή).
  6. Τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα κορνέ με φαρδύ, στρογγυλό στόμιο. 
  7. Σχηματίζουμε επάνω σε μια λαδόκολλα μικρά μπαλάκια διαμέτρου 2 - 2,5 εκ.
  8. Αφήνουμε απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν ελαφρώς στο ψήσιμο.
  9. Αν δεν έχουμε σακούλα κορνέ, μπορούμε να φτιάξουμε τα σου με δυο κουταλάκια: με το ένα παίρνουμε μια μικρή κουταλιά από τη ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε προς τη λαδόκολλα, δίνοντάς της παράλληλα στρογγυλεμένο σχήμα.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) και ψήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να χρυσίσουν.
  11. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να στεγνώσουν.

Για την Κρέμα
  1. Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το γάλα με την κρέμα γάλακτος να ζεσταθούν.
  2. Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά με το αλάτι και τη ζάχαρη.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κορν φλάουρ με το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Παίρνουμε το ζεστό γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε σιγά - σιγά στο μείγμα αυγών χτυπώντας τα συνεχώς.
  5. Στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το μείγμα πάλι μέσα στην κατσαρολίτσα.
  6. Την τοποθετούμε πάλι στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
  7. Μέχρι να δούμε ότι η κρέμα μας έχει δέσει.
  8. Έπειτα ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
  9. Την αδειάζουμε σε μεταλλικό μπολ να κρυώσει πολύ πιο εύκολα και καλύπτουμε ακουμπώντας επάνω στην επιφάνεια τη μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.
  10. Αφού κρυώσει την χτυπάμε λίγο να αφρατέψει.

Για τη Σάλτσα σοκολάτας
  1. Βάζουμε το γάλα στη φωτιά μαζί με την κρέμα γάλακτος.
  2. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε το βούτυρο.

Για το στήσιμο
  1. Κάνουμε τρύπες στα σου και γεμίζουμε με κορνέ με την κρέμα.
  2. Βάζουμε λίγη σάλτσα σοκολάτας στον πάτο από τα μπολάκια, έπειτα δύο σου και από πάνω ρίχνουμε σάλτσα σοκολάτας.
  3. Γαρνίρουμε με σαντιγί και τριμμένη σοκολάτα.



Credits:

Eleni Kalaitzidou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ