Πατάτες ογκρατέν



ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

Υλικά:

  • 1,5 - 2 κιλά Πατάτες (αναλόγως τι ταψί θα χρησιμοποιήσουμε).
  • 750-850 γραμ. Τυρί γκούντα τριμμένο.
  • 8-10 φέτες χοιρινή ωμοπλάτη κομμένη σε κυβάκια.
  • λίγο αλάτι, 
  • λίγο πιπέρι,
  • λίγο μοσχοκάρυδο.
  • μαϊντανό λίγο (προαιρετικά)
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 500 γραμ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες.
  2. Τις κόβουμε φέτες και τις βράζουμε για λίγο, δοκιμάζουμε με το πιρούνι να κρατάνε.
  3. Τις αδειάζουμε στο σουρωτήρι για να παγώσουν.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί βάζουμε λίγο φρυγανιά τριμμένη (την πασπαλίζουμε στο ταψί).
  5. Τοποθετούμε με τη σειρά τις πατάτες στο ταψί.
  6. Πασπαλίζουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
  7. Ρίχνουμε το μισό τυρί γκούντα και την χοιρινή ωμοπλάτη.
  8. Τοποθετούμε την δεύτερη στρώση από πατάτες.
  9. Πασπαλίζουμε ξανά λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
  10. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο μαϊντανό
  11. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο τυρί γκούντα.
  12. Χτυπάμε 2 αυγά σε ένα μπολ, ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε ξανά για λίγο.
  13. Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί και πασπαλίζουμε λίγο φρυγανιά από πάνω.
  14. Το ψήνουμε στους 200, βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 - 50 λεπτά. (Αναλόγως την κουζίνα).
  15. Είναι έτοιμο όταν το τυρί λιώσει και πάρει χρώμα.


Credits:

Ελενη Τσιουκανη
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ