
Αυτά τα αφράτα ψωμάκια με κρέμα βανίλιας είναι η τέλεια απόλαυση για κάθε στιγμή της ημέρας. Η πλούσια κρέμα βανίλιας σε συνδυασμό με την απαλή υφή της ζύμης δημιουργεί ένα γλυκό που λιώνει στο στόμα. Η μαρμελάδα βερίκοκο στην κορυφή προσθέτει μια γλυκιά, φρουτώδη νότα που τα κάνει ακαταμάχητα.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι (7 γρ.) μαγιά σε σκόνη
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αυγά
- 125 ml χλιαρό γάλα
- 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για την κρέμα:
- 60 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλιας
- 750 ml γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
Για το γαρνίρισμα:
- Μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και το χλιαρό γάλα.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη ή μια καθαρή πετσέτα, και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Για την κρέμα, διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου σε 50 ml από το γάλα.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το άνθος αραβοσίτου στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Αφού η ζύμη φουσκώσει, την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 40x60 εκ.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα βανίλιας πάνω από τη ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό από την κοντή πλευρά, σχηματίζοντας ένα μακρύ ρολό.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους 2,5 εκ.
- Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά τους.
- Αφήνουμε τα ψωμάκια να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά, ώστε να φουσκώσουν ελαφρώς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200°C και ψήνουμε τα ψωμάκια μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 20-25 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε ελαφρώς τη μαρμελάδα βερίκοκο. Μόλις βγάλουμε τα ψωμάκια από τον φούρνο, τα αλείφουμε αμέσως με τη ζεστή μαρμελάδα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, για να αποκτήσουν γυαλιστερή εμφάνιση και επιπλέον γεύση.