Πασχαλινά κουλουράκια



Μια συνταγή της κυρίας Eleni Kappou για ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Πασχαλινά κουλουράκια

Υπέροχα Κουλουράκια Πασχαλινά, μόλις βγήκε το τελευταίο ταψί από τον φούρνο. Τα πιο αφράτα, τραγανά και αρωματικά που θα φάτε ποτέ γιατί έχουν πορτοκάλι μέσα. Εμείς τα λατρεύουμε και τα τρώμε όλο το χρόνο.

Υλικά
1.500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (πήρε 1320γρ) ακριβώς
250γρ βούτυρο
500γρ ζάχαρη
3 αυγά
125ml χυμό πορτοκαλιού +το ξύσμα
125ml χλιαρό γάλα
20γρ αμμωνία
10γρ baking powder
1/2 κ.γ. σόδα
3 βανίλιες

Προθερμαίνετε στον φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις.
Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα με τις βανίλιες, όχι καυτό.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το χτυπάμε με το μίξερ. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τα αυγά.
Ρίχνουμε το ξύσμα και το baking powder. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας. Η σόδα μόλις διαλυθεί στον χυμό θα αρχίσει να αφρίζει και να ξεχειλίζει από το ποτήρι οπότε κάνατε την διαδικασία πάνω από το μπολ.
Διαλύετε την αμμωνία στο ζεστό γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ. Ανακατεύετε και ρίχνετε το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζύμη βαρύνει και αρχίσει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και ζυμώνετε με το χέρι. Προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.
Πλάθεται τα κουλουράκια και αλείφετε με αυγό. Ψήνετε στους 200° στις αντιστάσεις για 15 λεπτά. Αν τα κάνετε λεπτά όπως εγώ σε 12 λεπτά είναι έτοιμα!