Φανταστικά τσουρέκια με ζαχαρούχο


Μια συνταγή από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ


Φανταστικά τσουρέκια με ζαχαρούχο

Η γνωστή συνταγή για τσουρέκια με ζαχαρούχο με κάποιες δικές μας επεμβάσεις.
Αν την ακολουθήσετε κατά γράμμα τα τσουρέκια σας θα γίνουν φανταστικά!
Τέλεια και πεντανόστιμα!!

Υλικά (για 10 τσουρέκια)
Για το προζύμι
1 με 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
3 - 4 κ.σ. αλεύρι
200 γρ. νωπή μαγιά ή 8 φακελάκια ξερή

1 ζαχαρούχο γάλα
3 κουτιά του ζαχαρούχου χλιαρό νερό
Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (αν ξεχάσω να τα βγάλω από το ψυγείο τα βάζω για 3 λεπτά σε χλιαρό νερό - όχι καυτό!)

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
2 φακελάκια μαχλέπι
2 φακελάκια κακουλέ τριμμένο
3 κουτιά του ζαχαρούχου ζάχαρη

3 κιλά σκληρό αλεύρι κοσκινισμένο (Με το αλεύρι για τσουρέκια, Μύλοι Αγίου Γεωργίου έγιναν τέλεια!)
1 φλιτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο Χωριό (αυτό το βούτυρο δεν το αλλάζω με κανένα άλλο, ό,τι φτιάχνω γίνεται πεντανόστιμο και αρωματικό)

2 Ασπράδια χτυπημένα για το άλειμμα
Σουσάμι και φιλέ αμύγδαλο για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Βάζω αρχικά το ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και τα υλικά για το προζύμι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύω καλά με το σύρμα προσθέτοντας κι άλλο νεράκι για να φτιάξω έναν χυλό με υφή σαν του μελιού.
Σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω μισή ώρα να φουσκώσει.

Βάζω σε μεγάλη λεκάνη:
Το ζαχαρούχο, 3 κουτιά χλιαρό νερό, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τα αυγά και τη μαγιά και ανακατεύω λίγο με το χέρι.

Ξεκινάω να προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά:
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν, 1 βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη ζάχαρη, κάνω ένα γρήγορο ανακάτεμα με το χέρι ίσα – ίσα να σπάσουν οι κρόκοι των αυγών.

Ρίχνω τα 3 κιλά αλεύρι κοσκινισμένο, και αρχίζω να ανακατεύω από κάτω προς τα πάνω... "διπλωτά"... μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη και να ζυμώνεται κανονικά προσθέτω σε τρεις δόσεις το λιωμένο βούτυρο.
Συνεχίζω να ζυμώνω διπλωτά μέχρι να απορροφηθούν καλά τα υλικά και να σχηματιστεί μια ωραία ζύμη. ΔΕΝ προσθέτω άλλο αλεύρι! 
Η ζύμη κολλάει λιγάκι... 
Δεν χρειάζεται να ζυμώσω υπερβολικά!
Σκεπάζω τη λεκάνη με μεμβράνη, τυλίγω με πετσέτες και τραπεζομάντιλο και βάζω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Εγώ άναβα κατά διαστήματα τον βραστήρα που βρισκόταν δίπλα στη λεκάνη με τη ζύμη για να εκπέμπει θερμότητα.
Αν θέλω βάζω στο φούρνο στους 30 βαθμούς για να φουσκώσει αλλά έτσι όπως το άφησα σε μία ώρα ήταν έτοιμη η ζύμη.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βάζω και ένα πήλινο μπολάκι με νεράκι στον πάτο της κουζίνας.

Κόβω σε μπαλάκια 200 γραμμαρίων και πλάθω σε τσουρέκια.
Δεν σφίγγω πολύ.., κάνω χαλαρές κοτσίδες.
Τοποθετώ στα ταψιά, ένα - ένα πάνω σε κομμάτι λαδόκολλας.
Αφού τελειώσω το πρώτο ταψί και μέχρι να πλάσω τα υπόλοιπα τσουρέκια. τα τσουρέκια στο πρώτο ταψί έχουν φουσκώσει.
Τα αλείφω καλά με απαλές κινήσεις με το ασπράδι, πασπαλίζω με σουσάμι η φιλέ αμύγδαλο ή και τα δύο και βάζω στο φούρνο.

Ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 20 - 22 λεπτά.
Μπορώ να ψήσω και στον αέρα στους 160-170' για 25-30 αν βάλω δυο ταψιά μαζί αλλά στο δεκάλεπτο αλλάζω θέση στα ταψιά.