
Ξεκίνησα να φτιάχνω αυτά τα τσουρέκια πριν χρόνια, πειράζοντας την κλασική συνταγή με ζαχαρούχο. Από τότε, δεν τα αλλάζω με τίποτα! Είναι τόσο αφράτα και μυρωδάτα που κάθε φορά που τα βγάζω από το φούρνο, μοσχοβολάει όλο το σπίτι!
Ακολουθήσετε τη συνταγή κατά γράμμα και τα τσουρέκια σας θα γίνουν φανταστικά!
Υλικά (για 10 τσουρέκια)
Για το προζύμι
- 1 - 1,5 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 3 - 4 κ.σ. αλεύρι
- 200 γρ. νωπή μαγιά ή 8 φακελάκια ξηρή
Για τη ζύμη
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 3 κουτιά (του ζαχαρούχου) χλιαρό νερό
- Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
- 6 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 2 φακελάκια μαχλέπι
- 2 φακελάκια κακουλέ τριμμένο
- 3 κουτιά (του ζαχαρούχου) ζάχαρη
- 3 κιλά σκληρό αλεύρι κοσκινισμένο (ιδανικά για τσουρέκια π.χ. Μύλοι Αγίου Γεωργίου)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο Χωριό
Επιπλέον
- 2 ασπράδια χτυπημένα, για το άλειμμα
- Σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου (ή και τα δύο), για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για το προζύμι
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό με υφή σαν του μελιού.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Για τη ζύμη
- Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το ζαχαρούχο, το νερό, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τα αυγά και το προζύμι. Ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι.
- Ρίχνουμε το μπέικιν, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη ζάχαρη. Κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα με τα χέρια ίσα να σπάσουν οι κρόκοι.
- Προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε «διπλωτά», από κάτω προς τα πάνω.
- Όταν η ζύμη αρχίσει να σχηματίζεται και να ζυμώνεται κανονικά, προσθέτουμε σε τρεις δόσεις το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί καλά και να σχηματιστεί μια ωραία ζύμη.
- Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι! Η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρώς και να είναι μαλακή. Δεν την παραζυμώνουμε!
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και πετσέτες και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος. Μπορούμε να τη βάλουμε και σε φούρνο στους 30°C, αλλά αν ο χώρος είναι αρκετά ζεστός, σε περίπου μία ώρα θα έχει φουσκώσει όμορφα.
- Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια περίπου 200 γρ. και πλάθουμε χαλαρές κοτσίδες. Δεν τα σφίγγουμε πολύ, γιατί θα φουσκώσουν και άλλο.
- Τα τοποθετούμε σε ταψιά ένα - ένα πάνω σε κομμάτια λαδόκολλας.
- Μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα ταψιά, τα πρώτα έχουν ήδη αρχίσει φουσκώνουν. Μόλις φουσκώσουν καλά τα αλείφουμε προσεκτικά με απαλές κινήσεις με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και τοποθετούμε ένα πήλινο μπολάκι με νερό στον πάτο του φούρνου για να δημιουργηθεί υγρασία.
- Ψήνουμε για 20–22 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Αν ψήνουμε δύο ταψιά μαζί, βάζουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160–170°C για 25–30 λεπτά και αλλάζουμε θέση στα ταψιά στο δεκάλεπτο.
Παρατηρήσεις - Μυστικά επιτυχίας
- Αν ξεχάσουμε να βγάλουμε τα αυγά από το ψυγείο τα βάζουμε για 3 λεπτά σε χλιαρό νερό - όχι καυτό!
- Δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι, όσο κι αν μας φαίνεται μαλακή η ζύμη! Έτσι μένουν αφράτα.
- Μπορούμε να ζεστάνουμε τον χώρο κοντά στη ζύμη ανάβοντας έναν βραστήρα με νερό.
- Το βούτυρο Χωριό δίνει υπέροχο άρωμα και υφή, μην το αντικαταστήσετε.
- Τα τσουρέκια διατηρούνται φρέσκα για μέρες τυλιγμένα σε μεμβράνη ή σακουλάκι τροφίμων.
Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ