Ώριμο σύκο γλυκό του κουταλιού



Μια συνταγή της κυρίας Βάνας Ντελή για ΩΡΙΜΟ ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook Μαγειρέματα "Deli"cious!


Ώριμο σύκο γλυκό του κουταλιού

Συνταγή
2 κιλά σύκα ώριμα και γερά (μαύρα βασιλικά)
1.200 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
5 καρφάκια γαρίφαλο
Χυμό από 1/2 λεμόνι

Πλένουμε τα σύκα και κόβουμε λίγο το κουτσανάκι.
Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα τη μισή ζάχαρη
Τοποθετούμε επάνω τα σύκα με σειρά με το κοτσανάκι να κοιτά επάνω
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη
Αφήνουμε έτσι κάνα μισάωρο
Κατόπιν βάζουμε στη φωτιά
Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει σχεδόν ,περίπου 3 ποτήρια
Ρίχνουμε το ξύλο κανέλας και τα γαρύφαλλα
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά , αφού ξαφρίσουμε στην αρχή όσο χρειαστεί!
Δεν ανακατεύουμε να μη διαλυθούν τα σύκα!
Μόνο κουνάμε την κατσαρόλα κατά διαστήματα.
Όταν αρχίσει να δένει αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζουμε κι αφήνουμε ένα βράδυ.
Ξαναβράζουμε μετά να δέσει κανονικά και ρίχνουμε προς το τέλος το χυμό λεμονιού να πάρει μια δυό βράσεις!
Όταν κρυώσει φυλάμε σ αποστειρωμένα γυάλινα βάζα!