Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με άρωμα άνηθου και κρόκο Κοζάνης

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με άνηθο και κρόκο Κοζάνης σε βαθύ πιάτο, σπιτικό φαγητό κατσαρόλας με πλούσια σάλτσα
Μια υπέροχη συνταγή για γιουβαρλάκια που δεν σπάνε ποτέ, μένουν αφράτα και τυλίγονται σε μια πλούσια λεμονάτη σάλτσα με άρωμα άνηθου και κρόκο Κοζάνης που απογειώνει η γεύση!

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια

  • 650 γρ κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 μικρό καρότο, πολτοποιημένο στο μούλτι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ξερό δυόσμο
  • 3-4 κλαδάκια ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 1,5 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα, πλυμένο

Για το μαγείρεμα

  • 1 πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες
  • Περίπου 4 ποτήρια νερό (ή όσο χρειαστεί να σκεπάσει τα γιουβαρλάκια)
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μικρό φακελάκι σκόνη κρόκου Κοζάνης
  • Αλάτι 

Για το αυγολέμονο

  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 γεμάτη κουταλιά κορν φλάουρ
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 κουταλιές της σούπας από τον ζωμό του φαγητού
  • Ψιλοκομμένο άνηθο (για το τελείωμα)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το καρότο, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, τον δυόσμο, τον άνηθο, τα ασπράδια και το ρύζι Καρολίνα. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα.
  2. Πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια, όσο ένα καρύδι περίπου, και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την πατάτα και το καρότο. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση για περίπου 10 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  5. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον κρόκο Κοζάνης και λίγο ακόμη αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  6. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 10 λεπτά να ηρεμήσει το φαγητό.
  7. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το κορν φλάουρ και τον χυμό λεμονιών. Προσθέτουμε σιγά σιγά 2 κουταλιές ζωμό από την κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  8. Ρίχνουμε το μείγμα αυγολέμονου στην κατσαρόλα και κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά, χωρίς να ανακατέψουμε με κουτάλα.
  9. Βάζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ίσα να πάρει μια βράση και να δέσει η σάλτσα.
  10. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις

  • Αν θέλουμε πιο πηχτή σάλτσα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη κορν φλάουρ στο αυγολέμονο.
  • Ο κρόκος Κοζάνης δίνει υπέροχο χρώμα και άρωμα, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση του αυγολέμονου.
  • Αν μείνει φαγητό, την επόμενη μέρα το ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί, για να μη κόψει το αυγολέμονο.

Δημιουργός συνταγής: Souki Simeonidou