Κουλουράκια με αμύγδαλο

Σπιτικά κουλουράκια με αμύγδαλο σε γαλάζιο πιάτο
Θυμάστε εκείνες τις μέρες που η γιαγιά έφτιαχνε τα κλασικά κουλουράκια, κι εμείς τρυπώναμε στην κουζίνα για να κλέψουμε λίγη ωμή ζύμη; Αυτή η συνταγή με τα αμύγδαλα φέρνει ακριβώς αυτή τη νοσταλγία. Είναι πανεύκολη, με σίγουρη επιτυχία και γεμίζει το σπίτι με την πιο ζεστή, γλυκιά μυρωδιά. Τα κουλουράκια έχουν τέλεια υφή: τραγανά απ' έξω, μαλακά μέσα, και με αυτή την υπέροχη γεύση από φρέσκο βούτυρο και εσπεριδοειδή. Είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον πρωινό μας καφέ ή το απογευματινό τσάι με τις φίλες. Πάμε να τα φτιάξουμε, να γίνουν η νέα αγαπημένη μας συνήθεια!

Υλικά (για περίπου 45 τεμάχια)

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αυγά (μεγάλα)
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 150 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού ή περγαμόντου (ή εναλλακτικά 2 βανίλιες)

Για το άλειμμα 

  • 1 κρόκος αυγού 
  • 150 γρ. φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και λευκό.
  2. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
  3. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα εσπεριδοειδών ή τις βανίλιες. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας σιγά-σιγά με το χέρι ή τον γάντζο του μίξερ. Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών, οπότε προσθέτουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
  5. Τέλος, ρίχνουμε τα χοντροσπασμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  6. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα οποία πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας για να γίνουν πλακέ.
  7. Απλώνουμε τα κουλουράκια σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  8. Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε κουλουριού με τον κρόκο αυγού (τον οποίο μπορούμε να έχουμε αραιώσει με μια κουταλιά γάλα ή νερό) και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με το φιλέ αμυγδάλου.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά, μέχρι τα κουλουράκια να ροδίσουν όμορφα και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Δημιουργός συνταγής: ΒΕΡΑ ΠΛΕΥΡΑΚΗ-ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ