
Θυμάστε εκείνες τις μέρες που η γιαγιά έφτιαχνε τα κλασικά κουλουράκια, κι εμείς τρυπώναμε στην κουζίνα για να κλέψουμε λίγη ωμή ζύμη; Αυτή η συνταγή με τα αμύγδαλα φέρνει ακριβώς αυτή τη νοσταλγία. Είναι πανεύκολη, με σίγουρη επιτυχία και γεμίζει το σπίτι με την πιο ζεστή, γλυκιά μυρωδιά. Τα κουλουράκια έχουν τέλεια υφή: τραγανά απ' έξω, μαλακά μέσα, και με αυτή την υπέροχη γεύση από φρέσκο βούτυρο και εσπεριδοειδή. Είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον πρωινό μας καφέ ή το απογευματινό τσάι με τις φίλες. Πάμε να τα φτιάξουμε, να γίνουν η νέα αγαπημένη μας συνήθεια!
Υλικά (για περίπου 45 τεμάχια)
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά (μεγάλα)
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 150 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού ή περγαμόντου (ή εναλλακτικά 2 βανίλιες)
Για το άλειμμα
- 1 κρόκος αυγού
- 150 γρ. φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
- Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και λευκό.
- Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα εσπεριδοειδών ή τις βανίλιες. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας σιγά-σιγά με το χέρι ή τον γάντζο του μίξερ. Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών, οπότε προσθέτουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Τέλος, ρίχνουμε τα χοντροσπασμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα οποία πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας για να γίνουν πλακέ.
- Απλώνουμε τα κουλουράκια σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε κουλουριού με τον κρόκο αυγού (τον οποίο μπορούμε να έχουμε αραιώσει με μια κουταλιά γάλα ή νερό) και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με το φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά, μέχρι τα κουλουράκια να ροδίσουν όμορφα και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Δημιουργός συνταγής: ΒΕΡΑ ΠΛΕΥΡΑΚΗ-ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ