
Είναι η πιο πετυχημένη ζύμη για τυροπιτάκια, που γίνεται εύκολα και γρήγορα και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. Το μυστικό; Το γιαούρτι! Τους δίνει μια απίστευτη αφράτη υφή. Ακολουθήστε τη συνταγή βήμα-βήμα και φτιάξτε τα για πρωινό, για το σχολείο των παιδιών, ακόμα και όταν έρχονται φίλοι απροειδοποίητα. Φτιάξτε μεγάλη δόση, γιατί εξαφανίζονται αμέσως!
Υλικά
Για το προζύμι
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 2 φακελάκια (περίπου 16 γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 50-100 γρ.)
Για τη ζύμη
- 1 κεσεδάκι (περίπου 200 γρ.) πλήρες γιαούρτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 αυγό (μεσαίο)
- 1 κεσεδάκι (περίπου 200 ml) ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί για μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια)
Για τη γέμιση
- 200 γρ. φέτα (ή άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας μας)
- 100 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο (για πιο αφράτη γέμιση)
- 1 αυγό (μεσαίο)
Για το άλειμμα
- 1 κρόκος αυγού χτυπημένος με 1 κουταλιά της σούπας γάλα ή νερό
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκάνη, διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό, σαν τον χυλό του κέικ.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τον χυλό σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να δημιουργηθούν πολλές φυσαλίδες στην επιφάνεια. Αυτό είναι το προζύμι μας.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό μπολ, ετοιμάζουμε τα υγρά της ζύμης. Βάζουμε το γιαούρτι (χωρίς την πέτσα, αν έχει), το αλάτι, το αυγό και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε όλα αυτά τα υλικά με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν καλά.
- Όταν το προζύμι μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα σε αυτό το μείγμα του γιαουρτιού. Ανακατεύουμε.
- Τώρα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε μια πολύ μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ενώ η ζύμη φουσκώνει, τρίβουμε τη φέτα και τη μυζήθρα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.
- Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη.
- Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Με έναν πλάστη, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ένα λεπτό, στρογγυλό φύλλο, περίπου στο μέγεθος ενός καπακιού μεγάλης κατσαρόλας (περίπου 25-30 εκ. διάμετρο).
- Κόβουμε κάθε στρογγυλό φύλλο σε 8 ίσα τριγωνικά κομμάτια, όπως ακριβώς κόβουμε μια πίτσα.
- Στην πιο φαρδιά άκρη (βάση) του κάθε τριγώνου, βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση τυριού.
- Τυλίγουμε το τρίγωνο σε ρολάκι, ξεκινώντας από τη φαρδιά άκρη προς τη μύτη, φτιάχνοντας ένα τυροπιτάκι σε σχήμα κρουασάν.
- Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τυροπιτάκια με την ένωση προς τα κάτω.
- Αλείφουμε όλα τα τυροπιτάκια με τον χτυπημένο κρόκο αυγού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (στον αέρα) για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να γίνουν χρυσαφένια.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.
Δημιουργός συνταγής: Κωνσταντίνα Ντινα