4 πολύ ωραία δροσερά συνοδευτικά ορεκτικά που τρώγονται κι από το ψυγείο δροσερές και συνοδεύουν όλα τα φαγητά μας!



Υλικά
- 1 ½ κιλό πατάτες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1+1/2 φλιτζ. μαγιονέζα
- 3 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι (ο χυμός του)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν για περίπου 40 λεπτά.
- Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Όταν κρυώσουν τις κόβουμε σε κυβάκια.
- Σε σαλατιέρα ανακατεύουμε την μαγιονέζα με την μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και ανακατεύουμε.
- Καρυκεύουμε με πιπέρι, αλάτι και προσθέτουμε τις πατάτες.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και τις πατάμε με ένα πιρούνι να λιώσουν.
- Σερβίρουμε την πατατοσαλάτα κρύα.
Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά
- 4 μεγάλες μελιτζάνες
- ½ κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 125 ml ελαιόλαδο (½ κούπα)
- 4 κ.σ. χυμό λεμονιού-εγώ πολλές φορές την φτιάχνω και με μηλόξυδο αντί λεμόνι
- αλάτι
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Ψήνουμε τις μελιτζάνες τοποθετώντας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ολόκληρες, τρυπώντας τες με ένα πιρούνι, για περίπου 1 ώρα μέχρι να δοκιμάσουμε και να έχουν μαλακώσει.
- Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα τους και κόβουμε σε κομμάτια τη σάρκα τους.
- Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μπλέντερ ή μούλτι, μαζί και την σάρκα από τις μελιτζάνες και τα χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά το λάδι. Αδείαζουμε το μείγμα κάθε φορά που χτυπάμε σε μπολ.
- Στο τέλος ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά, την δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ό,τι νομίζουμε ότι τις λείπει μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα .
- Την διατηρούμε σε μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο.
Τυροκαυτερή

Υλικά
- 200 γραμ κατίκι Δομοκού ή φέτα τρίμμα πικάντικη
- 100 γραμ ανθότυρο
- 1 με 2 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
- 1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά
- 1 κουταλιά σούπας πολύ ψιλοκομμένο άνηθο
- λίγο μηλόξυδο
Εκτέλεση
- Ψήνουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε .
- Βάζουμε τη φέτα και το ανθότυρο στο μπλέντερ ή σε γουδί.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές.
- Δουλεύουμε την τυροσαλάτα προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι και το ξίδι.
- Όταν γίνουν αλοιφή, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Βάζουμε την τυροσαλάτα σε μια σαλατιέρα και γαρνίρουμε με ελιές.
Τζατζίκι

Υλικά
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
- 4 σκελίδες . σκόρδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ.σούπας. άνηθο ψιλοκομμένος
- 4 κουτ.σούπας ξύδι
- 7 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
- 1 αγγούρι τριμμένο και στραγγισμένο πολύ καλά
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο τριμμένο, το αλάτι, το ξύδι, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και το αγγούρι.
- Ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά που προσθέτοντας τα δοκιμάζουμε να μας ικανοποιούν στην γεύση.
- Διατηρούμε στο ψυγείο σε μπολ σκεπασμένο.