Γαύρος μαρινάτος



ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ---> Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Γαύρος μαρινάτος

Το ελληνικό σούσι!

Ένας υπέροχος μεζές για το ουζάκι αλλά και τέλειο συνοδευτικό για τα όσπρια μας!

Υλικά
1 κιλό φρέσκος γαύρος
Αλάτι χοντρό
300 ml ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο
4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη μικρή καυτερή πιπεριά
Αραβοσιτελαιο για τη διατήρηση

Εκτέλεση
Πλένω και καθαρίζω το γαύρο από τα κεφάλια και τις κοιλίτσα του.
Τον φιλετάρω ανοίγοντας τα στη μέση και τραβώντας το κόκαλο.
( Όταν ο γαύρος είναι ολόφρεσκος η διαδικασία του φιλεταρίσματος γίνεται πολύ πολύ εύκολα)
Ξεπλένω καλά και αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζει.
Σε γυάλινο μπολ κάνω στρώσεις από τα φιλετάκια μου πασπαλίζοντας κάθε φορά από μια κουταλιά της σούπας αλάτι.
Σκεπάζω τους γαύρους μου και τους αφήνω 2-3 ώρες να ψηθούν στο αλάτι.
Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμοι όταν αλλάξουν χρώμα και ασπρίσουν.
Ξεπλένω καλά και στραγγίζω με απορροφητικό χαρτί.
Τους βάζουμε πάλι σε στρώσεις μέσα στο ξύδι. ( να σκεπάζονται με το ξύδι).
Αφήνω άλλες 2 ώρες να ψηθούν και να πάρουν το άρωμα.
Τους βάζω σε σουρωτό να στραγγίξουν από το ξυδάκι.
Φυλάω το γαυράκι μου σε γυάλινο μπολ ή βάζο κάνοντας στρώσεις γαυράκι και μυρωδικά. 
Σκεπάζω το γαύρο μου με το λαδάκι.
Φυλάω στο ψυγείο!!!