Μια συνταγή της Bessy για λαχταριστά ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ από την ομάδα στο Facebook Αρτοποιεια & Συνταγες
200 γραμ μύστο ή πετιμέζι
140 γραμ φρέσκο στημένο χυμό από πορτοκάλι
50 γραμ ζάχαρη άχνη
1/2 του γλυκού κουταλάκι κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1./2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γραμ βούτυρο αγελάδας
200 γραμ κουβερτούρα με 55% κακάο
4 αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
500 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γραμ κρυσταλλική ζάχαρη
Λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα σε μπεν μαρί -σε ανοξείδωτο μπολ ,πάνω σε νερό που βράζει προσέχοντας να μην ακουμπήσει το νερό-.
Αναμειγνύουμε το μείγμα της σοκολάτας με του μούστου .
Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία πλαστική κουτάλα .
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς .
Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη στο μίξερ για περίπου 12 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα 'εως ότου σφίξουν -Μαρέγκα-και ενσωματώνουμε την μαρέγκα στο μείγμα απαλά με κυκλικές κινήσεις.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα 26 εκατοστών αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.
Υλικά
140 γραμ ελαιόλαδο200 γραμ μύστο ή πετιμέζι
140 γραμ φρέσκο στημένο χυμό από πορτοκάλι
50 γραμ ζάχαρη άχνη
1/2 του γλυκού κουταλάκι κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1./2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γραμ βούτυρο αγελάδας
200 γραμ κουβερτούρα με 55% κακάο
4 αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
500 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γραμ κρυσταλλική ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μπολ με τον αυγοδάρτη το λάδι-το μούστο -ή το πετιμέζι-το χυμό από το πορτοκάλι΄-την άχνη-την κανέλα-το ξύσμα και το αλάτι.Λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα σε μπεν μαρί -σε ανοξείδωτο μπολ ,πάνω σε νερό που βράζει προσέχοντας να μην ακουμπήσει το νερό-.
Αναμειγνύουμε το μείγμα της σοκολάτας με του μούστου .
Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία πλαστική κουτάλα .
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς .
Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη στο μίξερ για περίπου 12 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα 'εως ότου σφίξουν -Μαρέγκα-και ενσωματώνουμε την μαρέγκα στο μείγμα απαλά με κυκλικές κινήσεις.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα 26 εκατοστών αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.