Προφιτερόλ



ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ


Υλικά

Για τα σου

  • 150 γρ. γάλα
  • 100 γρ. νερό
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 5 μέτρια αυγά

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά.
  2. Όταν κάψει το γάλα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας μπαλίτσα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  3. Βάζουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να χλιαρύνει. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
  4. Θα γίνει μια σχετικά ρευστή ζύμη.
  5. Με ένα κορνέ κάνουμε σουδάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού πάνω σε λαδόκολλα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  7. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για την κρέμα (Pâtissière)

  • 1 λίτρο γάλα
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • 2 αυγά
  • 4 κρόκους
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Από το 1 λίτρο γάλα κρατάμε μια μεγάλη φλυτζάνα για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ.
  2. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε δυνατή φωτιά.
  3. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το κρύο γάλα που κρατήσαμε και προσθέτουμε σε αυτό τα αυγά μας ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε.
  4. Όταν κάψει καλά το γάλα, ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο.
  6. Σκεπάζουμε με μεμβράνη (να ακουμπάει στην κρέμα) για να μην πετσιάσει και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη σως σοκολάτας

  • 1 λίτρο γάλα
  • 500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ (γεμάτες)

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το γάλα να κάψει.
  2. Όταν κάψει, το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
  3. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί καλά η σοκολάτα.
  4. Σε μισό φλ. επιπλέον γάλα από αυτό της συνταγής, διαλύουμε το κορν φλάουρ.
  5. Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ.
  6. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Δεν θα γίνει τόσο πηχτή όσο η λευκή. Θα είναι μια παχύρρευστη σως που όταν παγώσει θα στέκεται ελαφρώς.
  7. Τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε.
  8. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

  1. Αφρατεύουμε λίγο την κρέμα βανίλιας με ένα σύρμα και με ένα κορνέ γεμίζουμε όλα τα σουδάκια.
  2. Κάνουμε στη βάση ενός μεγάλου μπολ μια στρώση με σουδάκια και απλώνουμε λίγη από την κρέμα βανίλιας που μας έμεινε.
  3. Από πάνω κάνουμε μια στρώση κρέμα σοκολάτας.
  4. Συνεχίζουμε με στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  5. Χτυπάμε 250 γρ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και διακοσμούμε.
  6. Πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο.

Γρήγορη εκδοχή

Για τη γρήγορη εκδοχή του γλυκού, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα σουδάκια από ζαχαροπλαστείο ή κρουασάν με γέμιση κρέμα μιλφέιγ και να χρησιμοποιήσετε την πατισερί για στρώσεις μέσα στο γλυκό σας!

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

ΠροφιτερόλΠροφιτερόλ


Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget