
ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ
Υλικά
Για τα σου
- 150 γρ. γάλα
- 100 γρ. νερό
- 80 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 150 γρ. αλεύρι
- 5 μέτρια αυγά
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά.
- Όταν κάψει το γάλα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας μπαλίτσα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Βάζουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να χλιαρύνει. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
- Θα γίνει μια σχετικά ρευστή ζύμη.
- Με ένα κορνέ κάνουμε σουδάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού πάνω σε λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για την κρέμα (Pâtissière)
- 1 λίτρο γάλα
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- 3 βανίλιες
- 2 αυγά
- 4 κρόκους
- 80 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Από το 1 λίτρο γάλα κρατάμε μια μεγάλη φλυτζάνα για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ.
- Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε δυνατή φωτιά.
- Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το κρύο γάλα που κρατήσαμε και προσθέτουμε σε αυτό τα αυγά μας ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε.
- Όταν κάψει καλά το γάλα, ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη (να ακουμπάει στην κρέμα) για να μην πετσιάσει και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σως σοκολάτας
- 1 λίτρο γάλα
- 500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ (γεμάτες)
Εκτέλεση
- Βάζουμε το γάλα να κάψει.
- Όταν κάψει, το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί καλά η σοκολάτα.
- Σε μισό φλ. επιπλέον γάλα από αυτό της συνταγής, διαλύουμε το κορν φλάουρ.
- Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Δεν θα γίνει τόσο πηχτή όσο η λευκή. Θα είναι μια παχύρρευστη σως που όταν παγώσει θα στέκεται ελαφρώς.
- Τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
- Αφρατεύουμε λίγο την κρέμα βανίλιας με ένα σύρμα και με ένα κορνέ γεμίζουμε όλα τα σουδάκια.
- Κάνουμε στη βάση ενός μεγάλου μπολ μια στρώση με σουδάκια και απλώνουμε λίγη από την κρέμα βανίλιας που μας έμεινε.
- Από πάνω κάνουμε μια στρώση κρέμα σοκολάτας.
- Συνεχίζουμε με στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Χτυπάμε 250 γρ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και διακοσμούμε.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο.
Γρήγορη εκδοχή
Για τη γρήγορη εκδοχή του γλυκού, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα σουδάκια από ζαχαροπλαστείο ή κρουασάν με γέμιση κρέμα μιλφέιγ και να χρησιμοποιήσετε την πατισερί για στρώσεις μέσα στο γλυκό σας!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!