Πετιμέζι... το θαυματουργό σιροπάκι



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΠΕΤΙΜΕΖΙ... ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΣΙΡΟΠΑΚΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Πετιμέζι... το θαυματουργό σιροπάκι

Ποιος μπορεί να μην έχει πιει από αυτό το "θαυματουργό" σιροπάκι .....για τα λαιμά....όπως έλεγε και η γιαγιά....!!! Το καλύτερο φάρμακο !!!!!!
Τρελαινόμουν για τη γεύση του....μα κι ακόμα τη λατρεύω...!!!!
Πόσες πολλές και ωραίες παρασκευές μπορεί να κάνει κανείς με αυτό το μαγικό σιροπάκι!!!!!

Τι χρειαζόμαστε
Μούστο (προμηθευτείτε αρκετή ποσότητα φρέσκο σπιτικο μούστο)
Μπορείτε όμως να αγοράσετε σταφύλια, ότι ποικιλία σας αρέσει και να στιψετε το δικό σας φρέσκο μούστο.
Υπολογίστε ότι στα
2 1/2 λίτρα μούστο θα βγάλετε περίπου μισό λίτρο πετιμέζι.
Στάχτη ή ασπρόχωμα

Εκτέλεση
Η αλκοολική ζύμωση του μούστου ξεκινάει από τη στιγμή που πατιέται το σταφύλι η οποία θα μετατρέψει και το μούστο σε κρασί.
Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το μούστο μας σε διάφορες παρασκευές θα πρέπει να κόψουμε τη ζύμωση του με το "κόψιμο" του μούστου.
Για το κόψιμο του μούστου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε στάχτη είτε ασπρόχωμα.
Εγώ προσωπικά το κάνω με στάχτη.
Για κάθε λίτρο μούστου βάζω μία κουταλιά της σούπας καθαρή στάχτη από ξύλο ( όχι από κάρβουνα ) ή μία κουταλιά της σούπας ασπρόχωμα.
Βάζω σε μία κατσαρόλα βαθιά το μούστο μαζί με τη στάχτη και ανακατεύω καλά.
Μόλις ξεκινήσει να βράζει ξαφρίζουμε κάθε φορά που χρειάζεται με προσοχή γιατί φουσκώνει επικίνδυνα.
Όταν σταματήσει να αφρίζει πια ό μούστος τραβάμε την κατσαρόλα στην άκρη.
Αφήνω όλη νύχτα να κάτσει όλο το κατακάθι κάτω.
Αφού έχει κάτσει όλο το ίζημα κάτω και προσέχωντας να μη ανακινησουμε την κατσαρόλα παίρνουμε διπλό τουλουπανι και σουρωνουμε το μούστο καλά .
Το σουρωνω και δεύτερη και τριτη φορά με τουλουπανι και με φίλτρο καφέ.
Ο μούστος μας θα πρέπει να βγαίνει καθαρός και μοσχοβολιστος.
Σε αυτή τη φάση ο μουστος μας μπορεί να συντηρηθεί για τρεις μέρες στην ψύξη και για ένα χρόνο στην κατάψυξη σε καθαρά μπουκάλια.

Για το πετιμέζι.
Γυρίζω σε μια καθαρή κατσαρόλα τον κομμένο μούστο μου και σιγοβράζω.
Οπότε χρειάζεται ξαφρίζω.
Σιγοβράζω μέχρι να έχω ένα σιροπάκι καραμελωμενο όχι όμως πολύ πηχτό γιατί μπορεί να ζαχαρώσει.
Φυλάω σε καθαρά στεγνά γυάλινα μπουκάλια σε σκοτεινό δροσερό μέρος.
Διατηρείται τουλάχιστον ένα χρόνο.

Μπορείτε να φτιάξετε κουλουράκια , κέικ ,πίτες , να περιχύσετε πάνω σε παν κέικ , τηγανίτες η ακόμα να φτιάξετε υπέροχα ντρέσινγκ για τις σαλάτες σας.