Κρέμα Καραμελέ



Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ εκτελεσμένη από την κυρία Μιχαέλα Στεφανούδη στην ομάδα στο Facebook ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!


Κρέμα Καραμελέ

Υλικά Συνταγής
Για την καραμέλα
3/4 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. νερό

Για την κρέμα
300 γραμ. (1 συσκευασία) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά κρύα
1 φλ. γάλα
6 αυγά
1 μπαστουνάκι βανίλια
1/2 φλ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Για την κρέμα καραμελέ, φτιάχνουμε πρώτα την καραμέλα.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση σταματάμε το ανακάτεμα.
Αφήνουμε το σιρόπι να βράζει μέχρι να γίνει καραμέλα, περίπου 8΄. Θα το καταλάβετε γιατί θα αλλάξει χρώμα (θα σκουρύνει) και θα πυκνώσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε μέχρι να σταματήσει να κοχλάζει. Την αδειάζουμε σε φόρμα (λεία χωρίς σχέδια) με τρύπα στη μέση.

Για την κρέμα
Σχίζουμε κατά μήκος τη βανίλια. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη βανίλια σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, να πάρουν βράση.
Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με την (1/2 φλ.) ζάχαρη να ενωθούν.
Βγάζουμε τη βανίλια από το γάλα και με το μαχαίρι αφαιρούμε τον καρπό της.
Τον ρίχνουμε στο γάλα και πετάμε το μπαστουνάκι.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το βραστό γάλα στα αυγά, πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα.
Αδειάζουμε την αραιή κρέμα μέσα στη φόρμα με την καραμέλα.
Με προσοχή, γιατί καίει, βάζουμε τη φόρμα μέσα σε ταψί.
Ρίχνουμε βραστό νερό, να καλύπτει περίπου τα 3/4 της φόρμας (μπεν μαρί φούρνου).
Ψήνουμε την κρέμα στους 160 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 40΄-45΄, έως ότου σφίξει.
Τη βγάζουμε από το μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.
Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

Για το σερβίρισμα
Με μαχαιράκι προσεκτικά ξεκολλάμε τα τοιχώματα της κρέμας και αναποδογυρίζουμε την κρέμα καραμελέ σε πιατέλα.