
ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ
Υλικά
- 6 κιλά γάλα (μισό - μισό κατσικίσιο και πρόβειο)
- 2 κ.σ. γιαούρτι πρόβειο με την πέτσα
- 1 κ.γ. ξύδι (όχι πολύ γεμάτο)
- 1 κ.γ. αλάτι ψιλό
- Πιτιά (ζωοπλαγκτόν) στη μύτη του κ.γ., σε ποσότητα ίση με το μικρό μας νύχι (διατίθεται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)
Εκτέλεση
- Σουρώνουμε καλά το γάλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει τους 75°C.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει στους 40°C (η θερμοκρασία που αντέχει το δάχτυλό σας).
- Σε ένα ποτήρι με λίγο κρύο νερό διαλύουμε καλά την πιτιά, το αλάτι και το ξύδι.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο γάλα και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι (αφού αφαιρέσουμε την πέτσα και το ανακατέψουμε να γίνει σαν κρέμα) και ανακατεύουμε ξανά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε ακίνητη για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το γάλα θα αρχίσει να πήζει και να χωρίζεται σε τυρόγαλο και ορό γάλακτος.
- Ελέγχουμε με το μικρό μας δάχτυλο αν είναι έτοιμο, το πιέζουμε λίγο και φαίνεται αν έχει πήξει.
- Με μια κουτάλα, χαράζουμε απαλά σε κομμάτια και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ανέβει στην επιφάνεια ο τυρόγαλος.
- Το βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία κι όταν πάει να κάψει τότε χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, στραγγίζουμε τον τυρόγαλο από τον ορό γάλακτος.
- Τοποθετούμε τον τυρόγαλο σε καλούπια (δεν είχα καλούπι για φέτα και το έβαλα σε καλούπι για λαδοτύρι) και πιέζουμε ελαφρά για να απομακρυνθεί περισσότερος ορός.
- Μετά από περίπου 15 λεπτά, αναποδογυρίζουμε τα καλούπια για να αποκτήσει το τυρί το σχήμα τους.
- Το αφήνουμε στο τυροβόλι (δοχείο με τρύπες) για 3-4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
- Στη συνέχεια, βγάζουμε το τυρί από τα καλούπια, το κόβουμε και το αλατίζουμε καλά από όλες τις πλευρές με χοντρό αλάτι.
- Τοποθετούμε το τυρί σε ένα δοχείο με τυρόγαλο (αφού αφαιρέσουμε την μυζήθρα και προσθέσουμε λίγο χοντρό αλάτι που θα ανακατέψουμε να διαλυθεί).
- Προσθέτουμε βάρος από πάνω για να πιεστεί το τυρί και το βάζουμε στο ψυγείο.
Συμβουλές:
- Για καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε γάλα φρέσκο κατσικίσιο και πρόβατο.
- Η θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της διαδικασίας. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο για να ελέγχεις τη θερμοκρασία του γάλακτος.
Δημιουργός συνταγή: Ευδοκία Παπαμακαρίου