Σπιτικό Τυρί Φέτα

Σπιτική φέτα με αγνά υλικά

ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ


Με λίγη υπομονή και προσοχή στις λεπτομέρειες, θα απολαύσεις τη γεύση της σπιτικής φέτας!


Υλικά

  • 6 κιλά γάλα (μισό - μισό κατσικίσιο και πρόβειο)
  • 2 κ.σ. γιαούρτι πρόβειο με την πέτσα
  • 1 κ.γ. ξύδι (όχι πολύ γεμάτο)
  • 1 κ.γ. αλάτι ψιλό
  • Πιτιά (ζωοπλαγκτόν) στη μύτη του κ.γ., σε ποσότητα ίση με το μικρό μας νύχι (διατίθεται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)


Εκτέλεση

  1. Σουρώνουμε καλά το γάλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει τους 75°C. 
  2. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει στους 40°C (η θερμοκρασία που αντέχει το δάχτυλό σας).
  3. Σε ένα ποτήρι με λίγο κρύο νερό διαλύουμε καλά την πιτιά, το αλάτι και το ξύδι.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα στο γάλα και ανακατεύουμε καλά. 
  5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι (αφού αφαιρέσουμε την πέτσα και το ανακατέψουμε να γίνει σαν κρέμα) και ανακατεύουμε ξανά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε ακίνητη για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το γάλα θα αρχίσει να πήζει και να χωρίζεται σε τυρόγαλο και ορό γάλακτος.
  7. Ελέγχουμε με το μικρό μας δάχτυλο αν είναι έτοιμο, το πιέζουμε λίγο και φαίνεται αν έχει πήξει.
  8. Με μια κουτάλα, χαράζουμε απαλά σε κομμάτια και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ανέβει στην επιφάνεια ο τυρόγαλος.
  9. Το βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία κι όταν πάει να κάψει τότε χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, στραγγίζουμε τον τυρόγαλο από τον ορό γάλακτος. 
  10. Τοποθετούμε τον τυρόγαλο σε καλούπια (δεν είχα καλούπι για φέτα και το έβαλα σε καλούπι για λαδοτύρι) και πιέζουμε ελαφρά για να απομακρυνθεί περισσότερος ορός.
  11. Μετά από περίπου 15 λεπτά, αναποδογυρίζουμε τα καλούπια για να αποκτήσει το τυρί το σχήμα τους. 
  12. Το αφήνουμε στο τυροβόλι (δοχείο με τρύπες) για 3-4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. 
  13. Στη συνέχεια, βγάζουμε το τυρί από τα καλούπια, το κόβουμε και το αλατίζουμε καλά από όλες τις πλευρές με χοντρό αλάτι.
  14. Τοποθετούμε το τυρί σε ένα δοχείο με τυρόγαλο (αφού αφαιρέσουμε την μυζήθρα και προσθέσουμε λίγο χοντρό αλάτι που θα ανακατέψουμε να διαλυθεί).
  15. Προσθέτουμε βάρος από πάνω για να πιεστεί το τυρί και το βάζουμε στο ψυγείο.

Συμβουλές:

  • Για καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε γάλα φρέσκο κατσικίσιο και πρόβατο.
  • Η θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της διαδικασίας. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο για να ελέγχεις τη θερμοκρασία του γάλακτος.


Δημιουργός συνταγή: Ευδοκία Παπαμακαρίου

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget