
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Αυτός ο μπακλαβάς είναι τόσο νόστιμος και τέλεια σιροπιασμένος, που ξεπερνά ακόμα και τον αγοραστό! Η συνταγή εγγυάται τραγανό φύλλο, αρωματική γέμιση και πλούσιο σιρόπι.
Υλικά
Για τον μπακλαβά:
Για το σιρόπι:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (από εργαστήρι που φτιάχνει χειροποίητα φύλλα ή 1½ πακέτο του εμπορίου)
- 400 γρ. αγνό βούτυρο
- 400 γρ. καρύδια, χοντροαλεσμένα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 2 κ.γ. φρυγανιά, τριμμένη
Για το σιρόπι:
- 5 φλιτζάνια νερό
- 4½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 1½ φλιτζάνι μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 4-5 καρφάκια γαρίφαλο
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο.
- Ρίχνουμε μπόλικη γέμιση από το καρύδι.
- Συνεχίζουμε με 3 φύλλα, βουτυρωμένα ανάμεσα, και ξανά προσθέτουμε γέμιση.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάθε 2-3 φύλλα μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
- Για την επικάλυψη, στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας ανάμεσα, και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει εντελώς.
Σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τα γαρύφαλλα για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού.
- Περιχύνουμε το καυτό σιρόπι πάνω στον κρύο μπακλαβά.