Χουρμαδότουρτα



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΧΟΥΡΜΑΔΟΤΟΥΡΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Χουρμαδότουρτα

Γλυκάκι από τον τόπο μου!!!!!
Χουρμαδότουρτα που λιώνει στο στόμα!!!!
Δεν περιγράφεται η γεύση της!!!!!
Ένα υπέροχο γλυκάκι από την Πάτρα....που οι παλιές νοικοκυρές σίγουρα γνωρίζουν!!!

Υλικά
350 γρ χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
350 γρ καρύδι
5 μεγάλα αβγά( μόνο τα ασπράδια)
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική(200 γρ)
1 φλ. άχνη ζάχαρη(130 γρ)
1 πρέζα αλάτι
2 βανιλιες
1 σφηνάκι κονιάκ
700 γρ κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Ψιλοκόβω τους χουρμάδες και τα καρύδια με το μαχαίρι....δεν τα βάζω στο μπλέντερ γιατί δεν θέλω να λιώσουν. Ανακατεύω τους χουρμάδες με τα καρύδια μαζί καλά για να μην κολλάνε μεταξύ τους οι χουρμάδες.
Στον κάδο του μίξερ βάζω τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα.
Όταν η μαρέγκα μας αφρατέψει αρχίζω να ρίχνω βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη . Έπειτα κουταλιά κουταλιά προσθέτω και την άχνη.
Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να έχω μια πολύ πολύ σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα. Προσθέτω τις βανιλιες και λίγο λίγο το κονιάκ. Χτυπάω να ενσωματωθούν.
Σταματάω το μίξερ και προσθέτω μέσα στη μαρέγκα τους χουρμάδες με τα καρύδια.
Με μια μαριζ ανακατεύω απαλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά!!! Παίρνω ένα ταψάκι 32 εκ. το βουτυρώνω και στρώνω καλά μια λαδόκολλα!!! Βάζω το μείγμα μου μέσα και το στρώνω καλά.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο για 25-30 λεπτά περίπου. Θα πάρει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα το γλυκό μας. Ελέγχω με ένα μαχαίρι αν βγαίνει στεγνό.
Αφήνω να κρυώσει το γλυκό καλά και το γυρίζω σε μια πιατελίτσα.
Βγάζω προσεκτικά την λαδόκολλα.
Χτυπάω την κρέμα γάλακτος με μια κ.σ άχνη σε σαντιγί και γαρνίρω το γλυκό.
Πασπαλίζω με επιπλέον καρύδι χουρμάδες και λίγη σοκολάτα τριμμένη!