Πλαστός Θεσσαλίας



ΠΛΑΣΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ---> Μια συνταγή της κυρίας Βάνας Ντελή από την ομάδα στο Facebook ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!


Πλαστός Θεσσαλίας

Με απίστευτα τραγανή ζύμη κι απίστευτη νοστιμιά!..
Με χόρτα που απλόχερα μας χαρίζει η φύση!

Συνταγή κι εκτέλεση
Θα χρειαστούμε χόρτα
Σπανάκι 500 με 600 γρ και διάφορα άλλα όπως !παζιά,λάπαθα, τσουκνίδες,παπαρούνες,αγριομάρουλα, λίγους ζοχούς
Και ότι άλλο της αρεσκείας μας
Επίσης 2 πράσα, 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 κρεμμύδι ξερό!
Τα ψιλοκόβουμε όλα.
Τα πράσα, κρεμμυδάκια και ξερό κρεμμύδι τα έχουμε σε χωριστό τρυπητό. ξεπλένουμε κι αλατίζουμε.
Τα χόρτα θα χρειαστούν πολλά νερά!
Ξεπλένουμε λοιπόν τα χόρτα πολλά νερά από λεκάνη σε άλλη λεκάνη με καθαρό νερό.
(Το πρώτο να είναι ξυδόνερο)
Ένας δικός μου τρόπος να δούμε πότε είναι καλά πλυμένα είναι να χουμε άσπρες λεκάνες!
(Τα ξεπλένω σε άσπρες λεκάνες έως ότου το νερό να ναι πεντακάθαρο στον πάτο!)
Κατόπιν στραγγίζουμε και αλατίζουμε σε τρυπητό.
Τρίβουμε και στύβουμε τα χόρτα λίγα λίγα στις χούφτες μας και μεταφέρουμε σε άλλη λεκάνη.
Προσθέτουμε τότε και τα πράσα κρεμμύδια επίσης στυμμένα (όχι πολύ! γιατί θέλουμε τη γλύκα τους)
Ρίχνουμε κι ανακατεύουμε 1 κούπα ελαιόλαδο.
Και φέτα τριμμένη (προαιρετικά)σ όποιον αρέσει η φέτα μέσα!
Προσωπικά μου αρέσει με ελάχιστη φέτα.
Κατόπιν ανοίγουμε τα φύλλα
Άνοιξα 16 φύλλα γιατί την ήθελα μπαμπάτσικη!
Μπορούμε και λιγότερα φυσικά!
Για τα φύλλα
Αλεύρι (γ.ο.χ) νερό χλιαρό, αλάτι, λίγες σταγόνες ξύδι,1 κ.σ ελαιόλαδο.
(1 κούπα αλεύρι υπολογίζουμε να γίνονται 2 φύλλα περίπου)
Πλάθουμε 16 μπαλίτσες, αλευρώνουμε κάνω κάτω και σκεπάζουμε με καθαρό πανί.αφηνουμε ¼ να ξεκουραστούν!
Ανοίγουμε τα φύλλα με νισιστέ αν θέλουμε πιο ελαστική την πίτα,με αλεύρι για πιο αφράτη!
(Εγώ άνοιξα τα φύλλα με αλεύρι σκληρό, για περισσότερη νοστιμιά!)
Το προτείνω!
Ραντίζουμε λοιπόν τα φύλλα με λάδι (μισό-μισό) ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο.
Ανά 2 φύλλα λαδωμένα και κατόπιν γέμιση ραντιστά!
Τελειώνουμε με 2 φύλλα επάνω στο τέλος ραντίζουμε με λάδι χαράζουμε βαθιά την πίτα και ψήνουμε 1 ώρα και ¼ σε χαμηλό έως μέτριο φούρνο!
Καλή επιτυχία από μένα σε όσες-ους τη φτιάξουν!