Πιροσκί με πατάτα



ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ

Φυσικά μπορούμε να βάλουμε γέμιση της αρεσκείας μας !!!

Ζύμη
500 μλ χλιαρό νερό που έβρασαν οι πατάτες
900 γρ περίπου αλεύρι γ.ο.χ.
25 γρ μαγιά φρέσκια
2 κ γλ αλάτι
1 κ γλ ζάχαρη
2 κσ ελαιόλαδο

Γέμιση
700 γρ πατάτες
50 μλ λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 κγ αλάτι 
μισό κ γλ μαυροπίπερο 
μισό κ γλ ρίγανη

Τηγανίζουμε σε μισό αραβοσιτέλαιο και μισό ελαιόλαδο, τα λάδια να είναι όσο ένα δάχτυλο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες.
Βάζουμε να βράσουν για 15 -20 λεπτά με 1,5 λίτρο νερό, 1 κ.γ. αλάτι και 1 φύλλο δάφνης.
Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι,
Μετά βάζουμε αλατοπίπερο, ρίγανη και τις πατάτες.
Τις πατάμε με το πιρούνι για 1-2 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε σε μπολ τα 500 μλ χλιαρό νερό από τις πατάτες που έβρασαν, το λάδι, τη μαγιά και ανακατεύουμε να λιώσει.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 40-50 λ να φουσκώσει.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους 1 καρυδιού, αφήνουμε 10 λεπτά και ανοίγουμε όσο ένα πιατάκι του ελληνικού.
Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση, κλείνουμε και βάζουμε την ένωση από κάτω σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σήμερα έκανα την μισή δόση και βγήκαν 17 κομμάτια.
Δεν βάζουμε πολλά στο τηγάνι γιατί φουσκώνουν αρκετά.



Credits:
Πετρινα Μπαρδανη
ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!